Op werkdagen voor 15:00 uur besteld = vandaag nog verzonden!
Misselijk, kruimels in bed én gratis advies

Misselijk, kruimels in bed én gratis advies

Misselijk, kruimels in bed én gratis advies

Natuurlijk ben je blij...

als je gewenst zwanger bent. In mijn geval dolgelukkig zelfs. Dat de zwangerschap en bevalling geen roze wolk zal zijn, daar ben je ook al lang op voorbereid. Er komt steeds meer openheid in en taboes worden doorbroken, zelfs door de moedermaffia.

Toch moet ik toegeven, dat ik er stiekem vanuit ging dat het bij mij wel mee zou vallen. Als je het toch zo graag wilt, dan zal het geluk toch alles overschaduwen - dacht ik. In de ochtend wat misselijk? Dan geef ik mezelf toch een uurtje extra de tijd om op te starten. Moe? Dan zou ik een dutje doen en dan ziet het vast allemaal weer rooskleurig uit. O ja, argument 1 in mijn hoofd: het zal toch maar een paar weken zijn, dat vliégt vast voorbij.

Het grappige is dat ik aan het begin echt wenste dat ik misselijk zou worden. De verloskundige vroeg me aan het eerste telefoontje of ik al kwaaltjes had, zoals misselijkheid of vermoeidheid. Vermoeidheid wel ja, maar misselijk; dat nog absoluut niet. Zenuwachtig wachtte ik op het moment dat de misselijkheid zou starten, als een soort bevestiging van de zwangerschap en een goed teken.

Les 1: be careful what you wish for. Want als die misselijkheid dan komt aanzetten en je de eerste keer boven een wc hebt staan overgeven, is het toch al snel weer genoeg bevestiging geweest. En wat is het dan een domper als je ineens verrast wordt, door het feit dat dat eerste trimester écht niet rozengeur en maneschijn is en voorbij lijkt te kruipen.

Ben maar alvast voorbereid op veel verschillende ervaringen die andere moeders met je gaan delen. Waar de een je bemoedigt, dat het na 3 maanden toch echt wel beter zal zijn, wilt de ander toch zijn eigen eerlijke ervaring met je delen - 9 maanden ziek, zwak en misselijk. Aan het begin klamp je je aan ieder positief verhaal vast, na 3 maanden zal het toch wel een stuk beter zijn. Maar na veel verschillende ervaringen te hebben gehoord, kom je er eigenlijk achter dat het persoonlijk is en niet te voorspellen.

Naast ervaringen word je overspoeld met adviezen. Gember in thee, koekjes of smoothie vorm. Vanillevla, paprika chips of havermoutpap. Of misschien wel een vers gesneden citroenschijfje en kamillethee. Zo wanhopig als je kunt zijn van de misselijkheid, ben ik begonnen met het uittesten van alle adviezen. En de beste zet ik hier voor je op een rijtje, gratis en voor niks. Want advies, dat krijg je nog niet genoeg in je zwangerschap. ;-)

  • Okugest VSM tabletten. Een tip van de verloskundige - en misschien wel de enige die écht verandering heeft gebracht - is dit homeopathische geneesmiddel. Misschien ben je wat kritisch en heb je je twijfels, probeer het dan toch. Naast misselijkheid helpt het ook tegen een opgeblazen gevoel, diarree en is het ter verbetering van je spijsvertering (want ‘hallo zwangerschapsobstipatie’). Mijn advies nummer 1 is écht okugest.
  • Zet eten en drinken naast je bed voor de nacht. Aan het begin wilde ik er nog niet aan toegeven; eten en drinken in de nacht. Maar je start je dag toch echt fijner als je in de nacht gewoon iets in je maag hebt. Mijn favorieten: blauwe besjes, druiven of banaan en rijstwafels of crackers (kijk niet op van de kruimels die je overal gaat vinden).
  • De tip die je van iedereen krijgt, maar zo belangrijk en waar is: zorg dat je maag gevuld is. Stop elke twee uur iets in je mond. Maar kijk dan wel uit dat het niet teveel is, anders word je daar juist weer misselijk van. En vergeet vooral niet eten mee te nemen, want het kan je soms overvallen.
  • Durf nee te zeggen, pak je rust en schaam je vooral niet. Zo cliché, maar waar. Waar je tegen je zwangere vriendinnen zegt dat ze rustig aan moeten doen, voelt het zelf alsof je de meest luie persoon op de wereldbol bent als je soms gewoon je bed niet uitkomt en Netflix uitgekeken hebt. Maar herinner jezelf; in dit geval is het echt liever lui dan moe. Als je moe bent, wordt de misselijkheid alleen maar erger. Dus rust gewoon uit en speel vooral de zwangerschapskaart. Je hebt maar negen maanden de tijd, daarna kun je om je baby heen rennen.
  • En mijn laatste advies: vergeet vooral je teiltje niet om ongelukken te voorkomen. Naast mijn bed, bank en in de auto ligt standaard een emmer en die blijft er voor alle zekerheid sowieso nog wel even liggen.

Heb jij nog adviezen voor mij? Laat ze vooral achter in de comments, wie weet kom jij wel met de gouden tip en zweef ik dalijk rond op mijn roze wolk. Tot die tijd loop ik nog even met mijn emmertje en 7 verschillende crackers.