Maak van vitamine D je beste vriend tijdens de zwangerschap!
Maak van vitamine D je beste vriend tijdens de zwangerschap!
Maak van vitamine D je beste vriend tijdens de zwangerschap!
Ja, de titel liegt er niet om: vitamine D is enorm belangrijk tijdens de zwangerschap. Natuurlijk wisten we al dat vitamine D sowieso cruciaal is – zwanger of niet. Dat gebruiken we ook maar al te graag als excuus om een aantal uurtjes in het zonnetje te vertoeven op een zomerse middag. Maar goed, tijdens de zwangerschap snoept er een mini in jouw buik mee van al jouw voorraden, aangezien dit kleintje nog heel wat moet groeien en een goede weerstand moet opbouwen. Reden genoeg dus om die voorraden net wat meer aan te vullen dan normaal. Dit geldt ook voor jouw vitamine D-gehalte. Maar waarom is vitamine D nou zo belangrijk voor je lichaam, en wanneer heb je ongetwijfeld extra vitamine D nodig tijdens de zwangerschap? We’ve got you covered met de antwoorden op deze vragen, die je hieronder kunt vinden!
Waarom is vitamine D belangrijk?
Vitamine D kan zeker als onmisbaar bestempeld worden, aangezien het ervoor zorgt dat jouw lichaam kalk en fosfaat uit voeding opneemt. En waarom deze twee zo belangrijk zijn? Omdat ze bijdragen aan de opbouw en het behoud van sterke botten en tanden. En dat is natuurlijk wel zo fijn. Maar hier eindigt het niet bij. Vitamine D is namelijk ook belangrijk voor een goede werking van de spieren. Daarnaast helpt vitamine D bij het opbouwen van een sterk immuunsysteem, waardoor je minder vatbaar bent voor virussen en bacteriën. Niet voor niets dat het volwassenen aangeraden wordt om dagelijks 10 microgram vitamine D binnen te krijgen. Een niet te onderschatten vitamine, dus!
Wat is het belang van vitamine D tijdens de zwangerschap?
Net zoals vitamine D jouw lichaam helpt om sterke botten en tanden te krijgen, is vitamine D ook enorm belangrijk voor de botten en tandjes van die inwoner van jouw buik. Jouw baby is volop in de groei, waaraan vitamine D een goede bijdrage kan leveren. Vitamine D verlaagt ook het risico op een laag geboortegewicht, zwangerschapsvergiftiging en zwangerschapsdiabetes. Allemaal scenario’s die je absoluut wilt voorkomen.
Hoe kun je jouw lichaam voorzien van vitamine D?
Wanneer jouw lichaam blootgesteld wordt aan zonnestralen, zal de huid vitamine D aanmaken. Lekker een middagje in de zon, dat is zeker geen straf ;) Wel is het zo dat niet iedereen evenveel vitamine D aanmaakt. Dit hangt van jouw huidskleur af. Mensen met een lichte huidskleur hoeven minder lang in de zon te vertoeven om eenzelfde hoeveelheid vitamine D aan te maken als mensen met een getinte of donkere huid. Heb jij een lichte huidskleur? Dan maak je vitamine D aan wanneer je iedere dag 15 tot 30 minuutjes onbeschermd buiten in de zon vertoeft. Wanneer je een getinte of donkere huidskleur hebt, zal dit eerder 30 tot 60 minuutjes zijn.
Helaas is het zo dat je geen vitamine D aanmaakt onder invloed van de zon in de winter. Het is minder lang licht buiten en we brengen ook minder tijd buiten door. Je lichaam bouwt in de zomermaanden wel een behoorlijke voorraad vitamine D op, maar dit is niet voldoende om de hele winter van te kunnen profiteren. Gelukkig maar dat we ook vitamine D uit voeding kunnen halen! Denk hierbij aan vette vis, zoals haring, zalm en makreel. Daarnaast komt het ook voor in vlees, eieren, halvarine, margarine en heel wat bak- en braadproducten.
Wanneer extra vitamine D tijdens de zwangerschap slikken?
Eigenlijk kan het geen kwaad om dagelijks wat extra vitamine D te slikken tijdens de zwangerschap. Precies om deze reden wordt het zwangere vrouwen ook aangeraden om iedere dag 10 microgram extra – in de vorm van tabletten of druppels - binnen te krijgen. Misschien breng jij wel veel tijd buiten door en eet jij veel vitamine D-rijke voeding. Dan is dat ook prima, en is het slikken van die 10 microgram extra geen must. Dit is wél een must wanneer je niet veel tijd buiten doorbrengt, waardoor jouw huid weinig tot geen vitamine D kan aanmaken. Hetzelfde geldt wanneer je wel regelmatig buitenkomt, maar jouw handen en gezicht (volledig of gedeeltelijk) bedekt zijn of je make-up draagt, waardoor het voor jouw huid ook weer moeilijk is om vitamine D aan te maken. Ook wanneer je een getinte of donkere huid hebt, is het een goed idee om die 10 microgram extra vitamine D dagelijks te slikken. Bang dat jouw voeding niet voldoende vitamine D bevat? Yes, je voelt het al aankomen: toch maar slikken, die extra 10 microgram ;)
Daarnaast kunnen de volgende klachten je helpen om een vitamine D-tekort te herkennen:
- Hyperventilatie;
- Spierpijn;
- Vermoeidheid;
- Gebrek aan energie;
- Minder sterke botten;
- Gewrichtspijn;
- Gevoelig en eventueel bloedend tandvlees;
- Regelmatig verkouden zijn.
Te veel vitamine D
Het zal je waarschijnlijk niet verbazen, maar net zoals een vitamine D-tekort kan een te veel aan vitamine D (meer dan 100 microgram per dag) ook gevaarlijk zijn. Op de lange termijn kan dit risico’s met zich meebrengen voor jouw bloedvaten, hart en nieren. Wanneer je geen extra vitamine D-supplementen slikt, hoef je je hier geen zorgen over te maken. Een te veel aan vitamine D ontstaat namelijk alleen door vitamine D-supplementen. De boodschap is dus: Hou je mooi aan die aanbevolen hoeveelheid vitamine D ;)