Hoofdpijn tijdens de zwangerschap: hoe kan het?
Hoofdpijn tijdens de zwangerschap: hoe kan het?
Hoofdpijn tijdens de zwangerschap: hoe kan het en wat doe ik eraan?
Hoofdpijn tijdens je zwangerschap, een vervelende kwaal, die veel voorkomt. Waarom heb je er last van en wat kun je er tegen doen?
Het is niks om je zorgen over te maken. Het is nou eenmaal een zwangerschapskwaal, die hoofdpijn. En komt vooral voor in het eerste en derde trimester van je zwangerschap. De hoofdpijn kan zwaar voelen en kan je zwangere dagen zeker minder draaglijk maken. Dat hoort erbij helaas. Houdt de hoofdpijn langer dan 4 uur aan of komt het samen met andere klachten voor, zoals koorts, snelle gewichtstoename, een verminderd zicht, neem dan even contact op met je huisarts.Voel je je onzeker in jouw zwangerschap? Het hartje zien kloppen, stelt altijd weer gerust!
Maak zelf thuis echo’sHoofdpijn in het eerste trimester
Heb je in het eerste trimester van je zwangerschap veel hoofdpijn? Dan heb je waarschijnlijk last van spanningshoofdpijn, een drukkende pijn aan beide kanten van je hoofd of aan de achterkant van je nek. De pijn kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan het samenhangen met de grote hoeveelheid hormonen die door je lijf gieren. Ook kan het te maken hebben met vermoeidheid, misselijkheid of een van de andere zwangerschapskwaaltjes. Heb je last van spanning of stress? Niet gek met alles wat er nu op je afkomt. Ook daar kan de hoofdpijn vandaan komen. Nog een veelvoorkomende reden voor je hoofdpijn: je nieuwe levensstijl. Nu je zwanger bent, leef je waarschijnlijk gezonder. Je drinkt geen alcohol meer, drinkt minder koffie. Misschien ben je ook gestopt met roken en anders gaan eten. Het kan dus zijn dat je last hebt van ontwenningsverschijnselen. Zwangerschapssymptomen komen en gaan. Na het eerste trimester, als je lichaam gewend is aan de hormonen, kan het dus zijn dat jouw hoofdpijn wegtrekt.Hoofdpijn in het derde trimester
Je lichaam verandert: je wordt flinker en je buik wordt boller. Het kan ervoor zorgen dat je een verkeerde houding gaat aannemen, wat voor hoofdpijn kan zorgen. Let daarom goed op je houding en schakel indien nodig een fysiotherapeut in. Heb je naast hoofdpijn, ook een hoge bloeddruk, dan kan het zijn dat je zwangerschapsvergiftiging hebt. Vertrouw je jouw hoofdpijn niet, neem dan contact op met je huisarts.Migraine tijdens de zwangerschap
Heb je hoofdpijn aanvallen, een kloppende pijn, en meestal aan één kant van het hoofd? Kun je geen fel licht of lawaai verdragen en verergert de pijn door inspanning? Het kan zijn dat je migraine hebt. Had je daar voor je zwangerschap al veel last van? Grote kans dan dat dit minder wordt zodra je zwanger bent. Het kan echter ook andersom zijn. Migraine is kan geen kwaad. Pas wel op met de medicatie die je eventueel gebruikt en overleg met je arts of deze nog geschikt is nu je zwanger bent. Heb je een migraine aanval? Rust dan goed uit, dat is het beste medicijn.Hoe voorkom je de hoofdpijn?
- Drink lekker veel water. Hoofdpijn kan ontstaan door een tekort aan vocht.
- Eet regelmatig. Ook door een lage bloedsuikerspiegel kan hoofdpijn ontstaan. Zorg dus dat je altijd gezonde snacks bij de hand hebt.
- Let op wat je eet. Van bepaald eten kun je hoofdpijn krijgen. Van kaas, chocolade en ijs bijvoorbeeld. Houd bij wat je eet en wanneer je hoofdpijn hebt. Misschien is er een verband.
- Blijf bewegen. Beweging vermindert stress, houd je fit en zorgt voor betere nachtrust.
- Rust uit. Stress, vermoeidheid.. Het veroorzaakt hoofdpijn. Zorg dus dat je genoeg rust neemt en vermijd drukte en lawaai.
- Frisse lucht doet wonderen. Zorg voor genoeg frisse lucht in je huis of op je werk. Ga soms ook even een blokje om, want benauwde ruimtes zijn niet bevorderlijk voor je hoofdpijn.
Zwanger? Hij voelt zich betrokken en jij voelt je begrepen. Ontdek de Babywatcher.
Maak zelf thuis echo’s