Op werkdagen voor 15:00 uur besteld = vandaag nog verzonden!
Hoe kun je spruw met natuurlijke middelen genezen?

Hoe kun je spruw met natuurlijke middelen genezen?

Hoe kun je spruw met natuurlijke middelen genezen?

Zeker drie maanden gaf ik al borstvoeding toen ik plotseling tegen een nieuw probleem aanliep. Hallo spruw! Gek genoeg had ik zelf niet eens door dat mijn dochter en ik spruw hadden. Ik wilde stoppen met het gebruik van een tepelhoedje en kreeg hierbij veel last van rode pijnlijke tepels een pijn tijdens het voeden. Na een bezoek van de lactatiekundige kwam ik erachter dat ik helemaal geen last had door het stoppen, maar van een ander probleem: spruw. En mijn dochter ook, haar mond zat vol witte vlekjes. Google vertelt je dat het waarschijnlijk een week of twee duurt, maar ik heb twee maanden vol ervaring mogen opdoen en deze deel ik graag met je!

Er zijn namelijk allerlei opties, zowel natuurlijke middelen als medicatie vanuit een huisarts. Zelf ben ik een groot fan van de natuurlijke opties en heb ik hier meerdere dingen in geprobeerd. Ook de medicatie heeft de revue gepasseerd, maar uiteindelijk bij ons niet geholpen. Een huisarts kan je de beste informatie geven over de medicatie en hierin adviseren, daarom zullen we ons nu richten op natuurlijke middelen die bij mij hebben geholpen en in overleg met een lactatiekundige zijn gebruikt.

De meeste natuurlijke producten heb ik gebruikt van de webshop De kleine Lama. “Duurzaam, gifvrij en verantwoord”, dit sloot helemaal aan bij producten die ik voor mijn kleine baby van drie maanden wilde gebruiken. De Kleine Lama is een kleine en persoonlijke webshop die gerund wordt vanuit huis.

  1. Biologische kokosolie

Bijna de helft van de gevallen geneest met biologische kokosolie. Maak je tepels schoon en droog ze goed, waarna je ze insmeert met - tussen je vingers verwarmde - kokosolie. Ook je kindje kan het in het mondje gesmeerd krijgen, mijn dochter leek het best lekker te vinden. Let er wel goed op dat je een biologische variant hebt!

Shop ‘m hier.

2. Pau d’arco thee

Voordat je het mondje en je tepels gaat behandelen, moet je deze na de voeding schoonmaken. Dit kun je doen met pau d’arco thee, dit is perfect tegen schimmels. Maak van te voren een kopje met een eitje en laat ‘m zeker 5 minuten trekken. Afkoelen maar en je kunt ‘m gebruiken. Doe het wel steeds in een ander dopje voor je het gaat gebruiken om te smeren, anders ‘besmet’ je de thee met de schimmel bij een volgend gebruik.

Shop ‘m hier.

3. Wasbare zoogcompressen

Heel belangrijk: gebruik geen wegwerp zoogcompressen. Hier zit plastic in en is de perfecte warme broeiplek voor spruw. Sla dus heel wat wasbare zoogcompressen in en probeer ze na iedere voeding te wisselen. Even wassen op 60 graden en ze zijn weer klaar voor gebruik.

Shop ze hier.

4. Wasbare zilver zoogcompressen

In het verlengde van de wasbare zoogcompressen, kun je ook wasbare zilver zoogcompressen kopen. Zilver heeft een antibacteriële werking, precies wat je nodig hebt bij spruw. De zoogcompressen die je hieronder kunt shoppen bevatten ook wol en tencel; natuurlijke materialen die ademend en zeer absorberend zijn. Ik vond ze zelf erg fijn, doordat ze ook verkoelend werkte. Als mijn tepels éxtra pijnlijk waren, had ik deze klaar liggen.

Shop het hier.

5. Zilverkapjes

Ze worden steeds populairder en meer aangeraden; de zilverkapjes. Niet gek, want het is ook dé lifesaver voor heel veel tepelproblemen, zoals kloofjes en pijnlijke tepels. Deze tepelkapjes van puur zilver verzachten de pijn en helpen het natuurlijke genezingsproces snel en efficiënt op gang waardoor je geen zalf of medicijnen nodig hebt. Je kunt ze ook preventief gebruiken. Mijn lactatiekundige raadde aan wel eerst van de spruw af te zijn en deze voor het genezingsproces van je tepels te gebruiken.

Shop ze hier.

6. Heilwolle

Bij mij ontstonden helaas ook kloofjes door de spruw. Hiervoor heb ik heilwolle gebruikt, een traditioneel middel dat helpt de beschadigde huid te herstellen. De ruwe wol fleece verzorgt en verwarmt namelijk de huid zonder de huid te verstikken. De open structuur van de wol zorgt ervoor dat de huid kan blijven ademen. Dit terwijl de van nature aanwezige lanoline de huid verzorgt. Allemaal mooie eigenschappen die op een natuurlijke en milde manier de kapotte huid verzorgen. Je kunt het ook voor je baby gebruiken bij luieruitslag of smetplekjes.

Shop het hier.

7. Tepelzalf

Naast heilwolle kun je natuurlijk ook tepelzalf gebruiken om je tepels te hydrateren. Door spruw kunnen je tepels echt uitdrogen en ik vond een goede tepelzalf essentieel in deze fase. Ook in ’t begin van mijn borstvoedingavontuur was dit echt een must.

Shop het hier.

Dit zijn alle natuurlijke middelen die ik heb gebruikt in de battle tegen de spruw. Daarnaast heb ik periodes ook medicatie gebruikt van de huisarts, maar dit heeft helaas niet geholpen en hier ben ik uiteindelijk in overleg weer mee gestopt. Heb jij nog tips en tricks tegen spruw? Laat ze achter in de comments!