Op werkdagen voor 15:00 uur besteld = vandaag nog verzonden!
Help, mijn baby gaat niet graag in bad: 7 tips!

Help, mijn baby gaat niet graag in bad: 7 tips!

Help, mijn baby gaat niet graag in bad: 7 tips!

Hoe verfijnd je empathisch vermogen ook is, het blijft moeilijk om je in te beelden dat sommige baby’s niet graag in bad gaan. En met niet graag bedoelen we dan ook echt het vreselijk vinden, vaak tot brullens toe. Omdat jij het op jouw beurt natuurlijk niet leuk vindt om jouw kleintje in deze staat te zien, probeer je er alles aan te doen om het zo aangenaam mogelijk te maken. Maar dat is niet altijd even makkelijk. Wat wel helpt wanneer jouw baby niet graag in bad gaat? Deze 7 tips zijn zeker het proberen waard!

  1. Afleiding

Om maar meteen te beginnen met de strategie die je heel vaak zult toepassen wanneer jouw kindje ergens een afkeer voor heeft: afleiding. Die komt ongetwijfeld in het grote boek van Opvoeden als een Pro voor. En het werkt vaak ook goed. Zoals je bij het voeren charmante vliegtuig- of treingeluiden maakt, kun je bij het badderen voor speelgoed voor in het badje zorgen. De kans is groot dat die vrolijke kleurtjes en gezichtjes de aandacht van jouw baby zullen trekken – en zo hopelijk de aandacht van de afkeer voor het badderen afleiden!

Badspeeltjes unicorn en vos - €11,99

Hippo shape shorter - €16,99

  1. Neem samen met jouw mini een bad

De meeste baby’s en kindjes hebben het gevoel dat ze de hele wereld aankunnen wanneer mama of papa bij hun is. Het vastgehouden worden door mama of papa geeft nou eenmaal een veilig gevoel. Is de badkuip groot genoeg? Ga dan met jouw baby mee in bad. Dat zal een groot gedeelte van de angst voor het badderen waarschijnlijk wel weghalen. Het is ook belangrijk om oogcontact met jouw baby te blijven houden, zodat de blik in jouw ogen hem of haar kan geruststellen. We kunnen er niet om heen, maar die blik van “mama / papa is hier” werkt vaak best goed. Haal de badspeeltjes er ook nog bij en maak er een gezellig ouder-babymoment van. Quality time! Vind jouw baby het dan nog steeds te eng? Samen met mama of papa onder de douche kan dan een andere optie zijn.

  1. Washandje voor het gezicht

Veel baby’s vinden het vreselijk om water op het gezicht of in de oogjes te krijgen, simpelweg omdat die extra gevoelig voor water zijn. Dat kan dan ook meteen de reden zijn waarom jouw baby zo’n afkeer voor badderen heeft. Probeer daarom om het gezichtje van jouw mini met een zacht washandje te wassen, en daarbij extra voorzichtig rondom de oogjes te zijn. Voordat je verdergaat met de rest van het lijfje is het een goed idee om het gezichtje meteen droog te deppen met een hydrofiele doek. Let er daarnaast tijdens de rest van de wasbeurt op dat er niet te veel water omhoog spettert en zo weer in de oogjes belandt. Lijkt je baby minder traantjes te laten na het toepassen van dit simpel trucje? Dan heb je meteen de reden gevonden van de afkeer voor het badderen. Zie je wel, achter iedere afkeer zit een reden ;)

  1. Droog badderen

Wanneer jouw kindje een grote afkeer voor badderen heeft, zal hij of zij het zitten in het badje waarschijnlijk ook meteen associëren met het water, wat hij of zij misschien eng vindt. Daarom kun je proberen om jouw mini een aantal keer droog te laten badderen. Laat jouw kindje hiervoor een aantal keer in het badje zitten gedurende een paar minuten, en entertain jouw mini alsof het een leuke gebeurtenis is (want eerlijk is eerlijk, dat kan het ook zijn!). Dit kan jouw baby helpen om het zitten in het badje te associëren met iets wat leuk is, en niet met iets wat eng is. Na dit een aantal keer geprobeerd te hebben, kun je het weer eens met water proberen. Vind jouw kindje het nog steeds eng? Geef het droog badderen nog een tijdje de kans, en heel belangrijk: wees geduldig met jouw mini!

  1. Kleine hoeveelheid water

Na het droog badderen, is het een goed idee om de hoeveelheid badwater geleidelijk aan te vermeerderen. Vul het badje de eerste keer met een kleine hoeveelheid water. Laat het badje de volgende keer een klein beetje voller lopen. Stap voor stap een beetje meer, totdat jouw baby het water hopelijk niet meer eng vindt en het badderen erin zelfs een spannend wateravontuur vindt ;)

  1. Temperatuur van het water

Dat het belangrijk is dat het badwater een goede temperatuur heeft, kun je zelf waarschijnlijk ook wel beamen. Niets zo vervelend als het koud hebben tijdens het badderen, en hetzelfde geldt voor water dat te warm is waardoor je er het liefste meteen uitspringt. Een temperatuur van 37 graden Celsius is ideaal voor jouw mini. Maar ik kan me ook goed voorstellen dat het inschatten van de temperatuur lastig is. Daarom komt een badthermometer to the rescue. Zeg maar gedag tegen die discussies met jouw partner over of het water nou wel of niet te warm is.

Badthermometer - €5,-

  1. Tijdstip van het badderen

Heb jij de gewoonte om jouw baby ’s avonds in bad te doen, en eindigt het iedere keer in een flinke huilpartij (en dus geen geslaagde wasbeurt)? Dan kun je dit routine misschien omgooien en jouw baby ’s morgens laten badderen. Aan het einde van de dag zijn baby’s moe en daarom ook een stuk prikkelbaarder dan normaal. Dat zorgt er ook voor dat de dingen waarvoor ze een afkeer hebben een stuk erger lijken. Dus: the morning it is!