Op werkdagen voor 15:00 uur besteld = vandaag nog verzonden!
Opa met kleinkind

Goede band met opa en oma

Goede band met opa en oma

Gezond kind door goede band met opa en oma

Je kan altijd bij ze terecht voor wijze raad, ze vangen je op als dat nodig is en ze zijn gewoon zo lief. Opa en oma. Het is zo belangrijk voor je kindjes om een goede band te hebben met ze. Het heeft namelijk een zeer positieve invloed op hun leven en hun ontwikkeling.

Gezonde ontwikkeling

Uit een onderzoek van University Oxford blijkt dat er een relatie is tussen de betrokkenheid van opa’s en oma’s en positief gedrag van kinderen. Kinderen die hecht opgroeien met opa en oma hebben minder vaak emotionele uitbarstingen en vertonen minder gedragsproblemen. Ook kan verlatingsangst vermindert worden door opa en oma, omdat kinderen voelen dat ze ook geliefd worden buiten het huis van papa en mama.

Gelukkiger en wijzer

Opa en oma zijn dolgelukkig als zij mogen oppassen. Maar niet alleen opa en oma hun gevoelens worden positief beïnvloed, maar als het goed is ook die van de kinderen. Ze zijn blij dat ze weer naar opa en oma mogen en eindelijk weer alle spannende levenservaringen- en verhalen van opa en oma horen en wijze raad meekrijgen. Op latere leeftijd passen de kinderen deze lessen toe en denken ze vaak nog terug aan alle wijze levenslessen die ze van opa en oma gekregen hebben. We kunnen stellen dat opa en oma ervoor kunnen zorgen dat kinderen vrolijker zijn, dat ze een stuk wijzer worden, meer van de wereld te weten komen en zelfs depressieve gedachten en gevoelens kunnen ombuigen naar positiviteit.

Tien gouden regels voor een goede opa en oma

We hebben gezien waarom wij onze opa’s en oma’s nodig hebben! Maar wanneer zijn opa’s en oma’s eigenlijk op hun best? Dit zijn de tien gouden regels voor goede grootouders:
  • Ga alleen op bezoek op uitnodiging of afspraak
  • Houd de communicatie te allen tijde open
  • Respecteer de grenzen van de kinderen
  • Complimenteer je kinderen voor het feit dat ze goede ouders zijn
  • Behoud een goed gevoel voor humor en rechtvaardigheid
  • Bekritiseer nooit je kinderen of kleinkinderen
  • Bied steun en advies (verwacht niet dat deze altijd wordt opgevolgd)
  • Laat je niet verleiden tot emotionele chantage
  • Wees een grootouder die je graag wilt kennen
  • Zoek naar ‘leemten’ die alleen jij kunt aanvullen
Bron: oudersenzo.nl Heb jij een dochter? Lees onze tips voor een goede moeder-dochter relatie!

Veilige haven

Een extra plekje waar de kinderen zich thuis en veilig voelen, fijn toch. Natuurlijk staat het niet op je planning, maar mocht je ooit scheiden, dan is het fijn dat je kinderen een extra veilige haven hebben waar ze altijd terecht kunnen. Ook zijn er dingen die ze niet met jou willen bespreken, maar misschien wel met opa en oma. Een extra luisterend oor is altijd fijn. Het aanpassingsvermogen wordt zo vergroot en voor het emotioneel welzijn is het zo goed om naast je ouders iemand te kunnen vertrouwen en te weten dat opa en oma er altijd voor je zijn.

Alle aandacht

De ouders zijn nog wel eens druk. Werk, hobby’s, het huishouden, sociale verplichtingen. Opa’s en oma’s hebben dit vaak wat minder. Misschien zijn ze al met pensioen of hebben zij beter geleerd ‘nee’ te zeggen tegen alle verplichtingen. Opa’s en oma’s hebben hierdoor alle aandacht voor je als je langsgaat en luisteren met plezier urenlang naar al jouw problemen, ervaringen en verhalen. Alleen maar voordelen dus als jouw kindjes een hechte band hebben met opa en oma dus. Vergeet dus niet geregeld op bezoek te gaan met de kleintjes! En het is natuurlijk een perfect excuus voor wat extra quality time met je partner of overheerlijke me-time zo nu en dan. Je ouders kunnen babysitten en bonden en jij kan even helemaal tot rust komen!