Op werkdagen voor 15:00 uur besteld = vandaag nog verzonden!
Pas d'appétit sexuel après l'accouchement

Geen zin in seks na de bevalling

Geen zin in seks na de bevalling

Gewoon even geen zin in seks na de bevalling

Toen je nog zwanger was, had je al minder zin in seks. Ook nu, na de bevalling, komt je libido maar niet terug. Wat is er aan de hand en wanneer heb je wel weer zin in seks?

Geen zin in seks na de bevalling? Het is heel normaal dat je een aantal maanden moet herstellen voordat je libido weer terugkomt. Het is niet niks, zo’n bevalling. Het vraagt veel van je lichaam en je vagina heeft een hoop meegemaakt. Je verliest nog regelmatig bloed en kan gewoon nog even niet denken aan seks. Ook je lichaam zelf is er nog niet aan toe en is nog druk bezig met herstellen. Heel veel verse moeders hebben hier last van en het kan een paar maanden of langer duren tot je libido weer terugkomt. Dit zijn de mogelijke oorzaken:

Minder energie

Je leven is enorm veranderd en je moet nog wennen aan de drukte van een baby. De slapeloze nachten, de zorgen, constant met je hoofd bij de baby. Het kost nou eenmaal veel energie, wat meestal ook een lager libido betekent. Als je al even tijd hebt, dan lig je liever in bed met je ogen dicht. Slaapproblemen? Zo ga je om met de slapeloze nachten.

Moet je gewoon echt nog even niet aan seks denken? Maak je geen zorgen, het overkomt bijna alle verse mama's!

Je lichaam is veranderd

Naast het feit dat de bloedtoevoer naar de geslachtsdelen na de bevalling weer op gang moeten komen, waardoor je seksuele organen minder goed reageren, is het lichaam nog niet wat het geweest is. Je hebt nog last van overtollige kilo’s, misschien nog een buikje, eventueel striae, grote wallen onder je ogen of noem maar op. Je voelt je niet bepaald sexy, waardoor je net even wat minder zin hebt in seks.

Borstvoeding

Borstvoeding geven zorgt voor een daling van het oestrogeen in je lichaam. Je wordt hierdoor minder snel vochtig wordt en seks pijnlijk kan zijn. Ook daalt je testosteronspiegel waardoor je minder seksuele prikkels oppikt. Tevens zijn ook lekkende borsten niet erg sexy voor je gevoel – en door opwinding beginnen je borsten ook nog eens extra te lekken.

Seks doet pijn

Misschien had je wel zin, maar besefte je tijdens de seks dat je er nog niet klaar voor was. Na de bevalling kun je namelijk last hebben van pijn tijdens het vrijen. Dit kan liggen aan littekenweefsel, het feit dat je minder vochtig bent, je een verzakte baarmoeder hebt of te strak gehecht bent. Heb jij na een paar maanden nog pijn tijdens de seks, dan kun je het beste lang je huisarts gaan.

Bang voor seks

Het kan ook in je hoofd zitten. Ben je lichamelijk hersteld voor je gevoel, maar wil je toch nog niet aan seks denken? Het kan zijn dat je bewust of onbewust bang bent om weer liefde te bedrijven. Er is een hoop gebeurd in je lichaam en je bent bang dat het pijn gaat doen of dat je iets kapot maakt. Als je inderdaad angstig bent, dan verkramp je waarschijnlijk, trek je onbewust je bekkenbodemspieren samen en word je niet vochtig. Hierdoor zal het inderdaad pijnlijk worden om seks te hebben. Ook kun je onbewust bang zijn om weer zwanger te raken, wat ook zeker mogelijk is. Begin dus weer op tijd met anticonceptie.

Zoek hulp

De meeste klachten verdwijnen vanzelf weer na een paar maanden als je je beter voelt en je jezelf weer wat aantrekkelijker voelt. Heb je last van pijn, dan kan een huisarts bezoek geen kwaad. Blijft de zin in seks lang weg na de bevalling? Bespreek het met je partner! Wordt het een probleem, neem dan contact op met een seksuoloog.

Zin maken

Ook kun je zelf een hoop proberen om je libido weer op gang te helpen. Bekijk onze tips om weer in de stemming te komen!
Ook geen zin in seks als je zwanger bent? Lees alles over seks als je zwanger bent