Een boost voor je vruchtbaarheid
Een boost voor je vruchtbaarheid
Het merendeel van koppels met kinderwens, raakt pas na een jaar zwanger. Een deel daarvan wacht nog langer, of kan helemaal nooit een baby krijgen. Helaas hebben we niet alles in de hand. Maar we geven je graag tips om jouw kans op zwangerschap te vergroten.
1. Voel je goed
Wie goed in zijn vel zit, heeft een grotere kans om zwanger te worden. Stress en negatieve gevoelens zijn niet bevorderlijk voor jouw vruchtbaarheid. Het zorgt er namelijk voor dat je meer vrije radicalen aanmaakt. Vermijd dan ook zoveel mogelijk stressvolle situaties en relax! Goed excuus om een dagje vrij te nemen en de Spa te bezoeken. Heb jij geen stabiele relatie met veel ruzie of een zeer drukke baan met een hoop lasten op je schouders? Dan zou het dus zomaar eens kunnen dat het bij jou extra lang duurt om zwanger te raken. Tijd om dat relax weekendje weg te plannen!2. Roken, drank en drugs, laat het!
Wil jij zwanger worden? Dan raden wij een gezonde leefstijl aan. Dat roken, drank en drugs daar niet bij passen, heb jij waarschijnlijk wel eens gehoord. Maar waarom eigenlijk? Het is belangrijk dat jouw eicellen zo sterk mogelijk en helemaal gezond zijn. Ongezonde middelen als sigaretten, drank en drugs beschadigen de eicellen, waardoor ze niet meer in staat zijn bevrucht te worden. Drink jij rondom de ovulatie dus alcohol, dan verlaagt dit de vruchtbaarheid. Drink je het na de bevruchting, dan verhoogt het de kans op een miskraam.3. Slik foliumzuur
Geeft jouw vriendin jou foliumzuurtabletten voor je verjaardag en vraag je je af wat je ermee moet? Het is een hint! De antioxidanten in foliumzuur kunnen jouw vruchtbaarheid namelijk verhogen. Het zorgt ervoor dat de vrije radicalen in je lichaam gedeactiveerd worden, waardoor jouw eicellen minder snel beschadigen. Ook als je al zwanger bent, blijft dit belangrijk voor de vroege ontwikkelingen van je ongeboren kindje. In plaats van deze tabletten kun je ook antioxidantrijke walnoten eten. Voor de grootste kans op zwangerschap kun je het combineren.4. Blijf op gewicht en beweeg
Overgewicht kan de kans om zwanger te raken verkleinen. Met een BMI tussen de 18.5 en 25 zit je op het ideale gewicht en heb je de grootste kans. Overgewicht zorgt namelijk voor een te hoge bloeddruk. Zorg er dus voor dat je op gewicht blijft of wellicht al een beetje afvalt vóórdat je zwanger bent, maar doe het op een gezonde manier. Geen crash dieet. Lichaamsbeweging kan helpen en heeft veel positieve effecten op je vruchtbaarheid. Maar overdrijf het niet, want overmatig sporten heeft juist weer een negatieve werking.5. Healthy food
Dan nog onze favoriete bezigheid: eten. Het speelt een belangrijke rol in je leven. Ook in je vruchtbaarheid! Want door het eten van de juiste voeding, zorg je ervoor dat je hormonen in balans zijn. Belangrijk is een goede balans tussen de hormonen progesteron en oestrogeen.Een paar tips voor een gezonde voeding om jouw kans op zwangerschap te vergroten:
- Ga voor zo vers mogelijke producten en eet zeker geen kant-en-klaarmaaltijden
- Vergeet je dagelijkse portie fruit en groenten niet (2 stuks – 200 gr per dag) en zorg dat je genoeg alkaline binnenkrijgt. Wat je dan moet eten? Asperges, selderij, mango, olijven, perziken, aardappels, kersen, komkommer, uit, appels.
- Vermijd vet vlees (gehakt, braadworst, speklappen)
- Neem een sneetje rogge- of volkorenbrood in plaats van wit
- Koffieverslaafd? Jammer dan! Dit is je kans hiervan af te komen. Coffee, don’t do it! Je ei-vorming gaat hieronder lijden. En als je dan toch bezig bent. Drink dan kruidenthee in plaats van zwarte thee.
- Drink veel water (2 liter per dag) en geen fris!
- Aspartaam heeft een remmende invloed op jouw eierstok. Zin in een Cola Light? Do think twice!
- Laat de koekjes, chips en het snoep gewoon in de kast liggen. Of beter nog: in de supermarkt. Want goed is het niet voor je!
- Noten, zaden en gedroogd fruit: altijd goed! Dit is namelijk antioxidantrijke voeding.
- Varieer in je eten en eet genoeg vis, eiwitten, vetten, groenten, fruit en koolhydraten.
- Eet minder geraffineerde koolhydraten als koek, snoep, zoet broodbeleg, frisdrank etc.
- Eet een groter ontbijt. Hè? Ja, ze zeggen niet voor niks dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. Uit onderzoek blijkt dan ook dat het kan helpen met vruchtbaarheidsproblemen. Dit heeft weer te maken met je hormoonwaarden. Sla je ontbijt dus nooit meer over.