Op werkdagen voor 15:00 uur besteld = vandaag nog verzonden!
Borstvoeding geven: do or don't

Borstvoeding geven, do or don't?

Borstvoeding geven, do or don't?

Borstvoeding geven, do or don’t?

Borstvoeding, het is iets waar kersverse mama’s flink tegenop kunnen zien. Sinds je zwanger bent, hoor je de nodige horrorverhalen. Maar toch schijnt moedermelk een stuk gezonder te zijn voor de baby, dus doe je het toch maar. Of niet? Ontstekingen in de borsten, kloven, tepels die te klein blijken te zijn, het maandenlang uitgillen zodra de baby aan de tepel zuigt, grote pijnlijke melkblaren. Je wist eerlijk gezegd niet dat borstvoeding geven zo zwaar kon zijn, maar toch hoor je er steeds meer verhalen over sinds je omgeving weet dat je zwanger bent. Je was vastbesloten borstvoeding te geven, maar hebt nu sterk je twijfels. De meningen zijn erover verdeeld. De voorstanders beschouwen het als een must, omdat het zoveel gezonder is voor je kind. Tegenstanders omschrijven het als ‘beestachtig’, vooral die het zelf hebben meegemaakt. Maar maak je geen zorgen, je hoeft eigenlijk pas na je bevalling te beslissen.

“Ik voel me net een melkkoe. De borst is altijd de oplossing. Het is het enige dat mijn baby echt rustig maakt”

Bang voor een 'schattig' babymondje

Eva Jinec beviel laatst van haar nieuwe lieveling: Pax. Ze is helemaal in de wolken, maar zeker niet de hele tijd. "Een tandeloos babymondje is het zachtste en schattigste ding op aarde, tot het moment dat je een melkblaar hebt. Dan word je oprecht bang voor zo’n mondje. Pax wilde iedere 2,5 uur eten, 24 uur per dag, dag in dag uit. En de eerste maanden deed hij er per keer zo’n 40 minuten over’", laat Eva weten in haar blog. Monique Smit heeft het er ook zwaar mee gehad. "Ik was stapelverliefd op Noah, ben ik nog steeds, maar borstvoeding was een drama, het deed pijn en ik was er hele dagen mee bezig. Ik kon geen kant op. Er viel een last van mijn schouders toen ik er na acht weken mee stopte. Ik had ook pijnlijke ontstekingen, maandenlang kon ik amper zitten." Mama Romina: “Er zijn een hoop momenten geweest dat ik me een echte melkkoe voelde. Regeldagen, troostdagen, ik-wil-niet-slapen-dagen. De borst was altijd de oplossing. En dat is het nog steeds. Vik wordt, zoals bijna alle baby’s, pas echt rustig wanneer hij bij me drinkt”.

You've got this!

Wie denkt, ik doe dat wel even, heeft het waarschijnlijk mis. De juiste haptechniek is cruciaal en het aanleren van borstvoeding duurt zo’n vier tot zes weken. Zoals met alles in het leven, is het een kwestie van oefenen. Maar oefenen betekent niet martelen, dus denk jij: dit moet nú stoppen, dan stop het ook vooral. Vraag hulp aan een vroedvrouw of lactatiekundige, zij helpen je verder om jou en jouw kindje klaar te stomen voor gezonde borstvoeding. Luister niet naar alle horrorverhalen, want er zijn ook zoveel positieve verhalen. Mama’s die nergens last van hebben, waarbij het de band alleen maar versterkt, die ernaar uitkijken om hun kleine te voederen elke dag. Geloof in en luister naar je eigen lichaam. Jij kan dit! En lukt het niet omdat je te veel pijn hebt? Ook zonder moedermelk is jouw kindje hartstikke gezond!

8 Fun facts over borstvoeding

1. Moedermelk kan helend werken. Doen jouw borsten pijn door het voeden? Smeer je eigen melk op de zere plekjes; dit kan zorgen voor verlichting. 2. Door hormonen die vrijkomen tijdens het voeden, herstelt je lichaam sneller na de zwangerschap en ben je binnen no time weer de oude. 3. Je baby kan via de melk proeven wat jij eet. Zo pikt hij sneller smaken op en kan hij waarschijnlijk eerder vast voedsel eten. 4. 75% van de vrouwen is rechtsborstig, wat wil zeggen dat deze borst meer melk aanmaakt dan de linker. 5. Via huid op huid contact tijdens de eerste uren na de geboorte, kun je ervoor zorgen dat je baby makkelijker borstvoeding kan krijgen. 6. Je verbrandt met het geven van borstvoeding net zoveel calorieën als tijdens een wandeling van 10 km. 7. Hoe groot jouw borsten zijn, heeft niks te maken hoeveel melk je produceert. Cupmaat A kan dus meer produceren dan D. 8. Jouw baby houdt van de geur va jouw unieke moedermelk. Hierdoor zal jouw baby niet de melk van een andere mama willen drinken. Je baby laten uithuilen of meteen troosten, wat is beter?