Op werkdagen voor 15:00 uur besteld = vandaag nog verzonden!
8x feiten en fabels over zwangerschap!

8x feiten en fabels over zwangerschap!

8x feiten en fabels over zwangerschap!

Zwangerschap.

Een tijd van veel veranderingen. In je lichaam, in je omgeving, en het geldt ook voor je levensstijl. Het is ook een tijd waarin er veel informatie op je af komt. Gevraagd én ongevraagd. Je buurvrouw die met een bizar weetje komt. Je collega die je dat absurde verhaaltje wijs probeert te maken. Met als gevolg dat je op een gegeven moment niet meer weet wat je moet geloven. En waarschijnlijk gaat Googelen om erachter te komen of deze weetjes en verhaaltjes wel kloppen. Maar surprise: Google weet ook niet alles. En Google zal ook heel veel onjuiste informatie tevoorschijn toveren. Resultaat: na die Google search weet je nog steeds niet of je dat enge verhaal moet geloven. Bedankt hoor. Alsof je tijdens je zwangerschap nog meer onzekerheid kunt gebruiken.

Of je nou zelf op zoek gaat naar informatie of deze weetjes je ongevraagd om de oren vliegen: Het is belangrijk om te weten wat van deze info slechts fabeltjes zijn, en welke stukken info daadwerkelijk feiten zijn. Om jullie hiermee alvast op weg te helpen heb ik 8 populaire feiten en fabels over zwangerschap op een rijtje gezet!

  1. Fabel: De vorm van je buik verklapt het geslacht van je baby.

Dit is ongetwijfeld een hele bekende. Maar laat ik dit fabeltje meteen de wereld uit helpen. Vaak wordt er gezegd dat een puntbuik erop wijst dat je een jongen krijgt. Dus, wanneer jouw zwangere buik aan de achterkant niet te zien is, zou je zwanger zijn van een jongetje. Wanneer je een hele ronde buik hebt, zou je een meisje moeten krijgen. Precies, ik gebruik ‘zou’. Want helaas is dit nergens op gebaseerd. Hetzelfde geldt voor de positie van de buik. Een lage buik zou op een jongetje duiden, terwijl een hoge buik op een meisje zou duiden. Om het geslacht van je kleine spruit te weten te komen, zou ik je toch aanraden om voor een wat zekerdere methode te kiezen. Zoals de echoscopiste te laten doen waar zij goed in is. Natuurlijk is het logisch dat mensen in jouw omgeving (en jijzelf) ontzettend benieuwd zijn naar het geslacht van je kindje (want: moeten ze dat schattige rompertje in het roze of blauw voor je kopen?). Maar dit soort fabeltjes helpen daar helaas niet bij. (Mama en Zo)

  1. Fabel: Tijdens je zwangerschap moet je ongetwijfeld voor twee eten.

Ook deze fabel kan ik meteen ontkrachten. Zwangerschap draait niet om het eten voor twee in hoeveelheid, wel om het gezond eten voor twee. Vervang dus zo veel mogelijk ongezonde maaltijden door gezondere alternatieven. Ik snap dat je erop hoopte dat dit wel een feit was, want: meer snacken! Dit was een goed excuus geweest om die gekke cravings tijdens je zwangerschap te bevredigen. Maar wees niet getreurd, er bestaan ook meer dan genoeg gezonde én heerlijke snacks. (ZwangerschapsWiki)

  1. Feit: Katten kunnen een gevaar voor je vormen tijdens je zwangerschap.

Hoe graag ik ook had gewild dat dit een fabeltje was, kan ik je niets anders zeggen dan dat dit toch een feit is. Je geliefde kat, die je door alle zwangerschapshormonen de hele dag door blijft knuffelen, kan tijdens je zwangerschap toch een gevaar voor je vormen. Of tenminste indirect. Kattenuitwerpselen, met name kittenuitwerpselen, kunnen namelijk de parasiet Toxoplasma Gondii bevatten. Hoewel je kitty hier meestal niet ziek van wordt, kan toxoplasmose wel ernstige gevolgen voor jou en je zwangerschap hebben. Wanneer je hiermee besmet raakt, zou dit mogelijk tot een miskraam kunnen leiden. Ik kan hier meteen bij zeggen dat kattenuitwerpselen niet de enige manier zijn waarop je besmet kunt raken met toxoplasmose. Het eten van rauw vlees, vlees dat niet voldoende gaar is, rauwe groenten en fruit en in aanraking komen met aarde kunnen tevens de oorzaak zijn van toxoplasmose. Goed oppassen dus! Mijn advies: laat iemand anders, bijvoorbeeld je hubby, de kattenbak schoonmaken, en parkeer het tuinieren ook tijdelijk. (Gezond zwanger worden)

  1. Fabel: Het dragen van een autogordel tijdens de zwangerschap is schadelijk voor de baby in je buik.

Fabel, fabel, fabel. Het omgekeerde is juist waar: het niet dragen van een autogordel brengt een verhoogd risico op verwondingen bij een ongeluk voor jou én je ongeboren baby met zich mee! Onderzoeken hebben uitgewezen dat het niet dragen van een autogordel de kans op het overlijden van je ongeboren baby tot 5 keer verhoogt. En dat willen we natuurlijk niet, want dat is een absolute nachtmerrie. Ik snap wel waarom mommy’s to be zich zorgen maken om het dragen van een autogordel. ‘Dit beknelt mijn buik en is daarom gevaarlijk voor de kleine’. Daarom is het belangrijk om de autogordel op de juiste manier te dragen. Dit houdt in dat je de autogordel absoluut niet over je buik laat lopen. De heupgordel draag je over je heupen en de borstgordel draag je over je schouder en langs de zijkant van je buik. Het is begrijpelijk dat de autogordel steeds oncomfortabeler gaat zitten naarmate jouw buik groeit, maar vergeet het volgende niet: safety first, for you and the baby! (Baby op Komst)

  1. Feit: Ontstekingen aan het tandvlees kunnen leiden tot miskramen of vroeggeboorte.

We weten allemaal dat er tijdens de zwangerschap heel wat zaken zijn waarmee je rekening moet houden om de kleine in je buik zo veilig mogelijk te houden. Geen alcohol drinken, bepaalde soorten vis laten staan, oppassen met rauw vlees. Ook al mis je het zo om een wijntje achterover te slaan, of je favo sushi te eten, je neemt het allemaal voor lief voor die kleine. Hier hoort het goed verzorgen van je tandvlees ook bij, om op deze manier tandvleesontstekingen te voorkomen. De bacteriën die zich tijdens een tandvleesontsteking op het tandvlees bevinden kunnen via de bloedbaan terecht komen in de placenta. Dit kan leiden tot een miskraam, vroeggeboorte of een laag geboortegewicht. Een tandvleesontsteking die een miskraam veroorzaakt is helaas al eerder realiteit geworden voor een mommy to be. Neem dus de tijd voor je mondverzorging! (UMCG)

  1. Feit: Veel maagzuur tijdens je zwangerschap betekent dat je een baby met veel haar krijgt.

Hoe ongeloofwaardig deze ook klinkt, hij is toch echt waar. En zelfs wetenschappelijk bewezen. Onderzoekers zijn tot de ontdekking gekomen dat er een verband bestaat tussen de mate waarin mommies to be last hebben van maagzuur tijdens de zwangerschap en de portie haar van de baby. Maar wat is de oorzaak hiervan? Hormonen. Zoals ze de oorzaak zijn van veel meer (woordenwisselingen met je partner, onverklaarbare guilty pleasures etc.) Onderzoekers leggen uit dat bepaalde zwangerschapshormonen ervoor zorgen dat er meer haarzakjes op het hoofd van de baby ontstaan. Deze zwangerschapshormonen zijn tegelijkertijd de oorzaak van het minder goed sluiten van het klepje tussen maag en slokdarm. En ja, dit heeft als gevolg dat maagzuur makkelijker omhoog kan komen. Een baby met veel haar willen we waarschijnlijk allemaal. Ik denk dat deze valt onder de gevalletjes ‘wie mooi wilt zijn moet pijn lijden’. Alleen in dit geval dus: Wie een mooie baby wilt krijgen moet het ongemak van maagzuur doorstaan. (AD)

  1. Fabel: Wanneer je je slijmprop verliest, ga je binnen 24 uur bevallen.

Ik denk dat het voor velen een geruststelling is dat dit een fabeltje is. Bloedverlies en slijmverlies kan erop wijzen dat de bevalling op korte termijn zal plaatsvinden, maar dit is niet altijd het geval. Sommige vrouwen verliezen hun slijmprop zelfs een week voor de bevalling. Relax dus nog maar even en ga verder met het bingewatchen van je favoriete serie! Let op: hoewel het verliezen van de slijmprop volledig onschuldig kan zijn, zijn grote hoeveelheden bloedverlies daarentegen wel gevaarlijk. Trek dan zo snel mogelijk aan de bel. (Wel en Wee verloskundigen)

  1. Feit: Striae kan niet voorkomen worden.

Ik vind het heel jammer dat ik moet bevestigen dat dit laatste weetje een feit is. Het is niet heel gek dat striae niet voorkomen kan worden, want je buik groeit enorm in een relatief korte tijd. Dit zorgt ervoor dat je huid uitrekt, en in veel gevallen veroorzaakt dit striae. Rokers, vrouwen onder de 30, en vrouwen met een donkerdere huidskleur lijken meer kans te hebben op striae. Ik zou jullie graag willen vertellen dat er smeerseltjes bestaan die striae verminderen. Maar niets is minder waar. Laat dat geld voor smeerseltjes dus maar lekker op je bankrekening staan. Het enige wat striae kan verminderen is tijd. Ja, je leest het goed. Net zoals andere littekens zal tijd ervoor zorgen dat ze minder zichtbaar worden. Probeer er juist een positieve draai aan te geven. Zwangerschapsstriemen herinneren je eraan dat je zo sterk en krachtig was om een klein mensje op de wereld te zetten. En daar verdien je alleen al een prijs voor. (Drs Leenarts)