Op werkdagen voor 15:00 uur besteld = vandaag nog verzonden!
Prendere il sole in gravidanza: si fa così

Zwanger en genieten van de zon

Zwanger en genieten van de zon

Zwanger & genieten van de zon: zó doe je dat!

Zwanger in de zon, waar let je op? Tijdens je zwangerschap is je huid extra kwetsbaar. Zorg ervoor dat je jouw huid goed beschermt met zonnebrandcrème en voorkom onder andere een zwangerschapsmasker!

Een zacht zomerbriesje waait door je tuin. Je voelt de vitamine D binnenstromen en de kraakheldere lucht maakt alles net wat mooier. Yes, wat worden we toch blij van de zon en ons energielevel stijgt hierdoor enorm! Toch is het goed om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen als je zwanger bent. Door hormonale schommelingen is je huid extra kwetsbaar. En misschien kun je de hitte minder goed verdragen dan normaal. Hoe kun je toch genieten van het zonnige weer tijdens je zwangerschap? Wij helpen je!

Zwangerschapsmasker

Angstvallig de zon vermijden is niet nodig, maar urenlang zonnen is ook zeker niet verstandig als je zwanger bent. Het advies voor zwangere vrouwen: zoek de schaduw op of geniet met mate (lees: kort!) van de zon. Tijdens je zwangerschap heb je namelijk kans op een zwangerschapsmasker. Dit zijn pigmentvlekken in je gezicht die vaak pas na je zwangerschap geleidelijk weer verdwijnen. Het kan ook zijn dat ze voor altijd blijven; dat wil je niet dus. Sommige vrouwen zijn er gevoeliger voor dan anderen. Een leuke zomerhoed helpt het voorkomen.

Op een zomerse avond samen even spieken bij de kleine?

Maak zelf thuis echo’s

Smeren, smeren, smeren

Toch even lekker in de zon liggen? Houd het kort, smeer jezelf goed in - minimaal factor 30 - en bescherm ook je buik tegen het felle zonlicht. Doordat je huid strak gespannen staat en je buik uitsteekt, verbrand je daar namelijk sneller. Vooral bij striae moet je oppassen, omdat je huid plaatselijk erg dun kan zijn. Vermijd de zon helemaal op het heetst van de dag - tussen 12.00 en 15.00 uur. Ga lekker onder een parasol liggen of blijf binnen. Vergeet jezelf ook niet in te smeren als je maar even naar buiten gaat, een wandelingetje naar de supermarkt kan al de nodige schade aanrichten. Denk eraan dat je jezelf een half uur voordat je naar buiten gaat moet insmeren, zodat het alvast intrekt! Wees niet zuinig en smeer extra op gevoelige plekjes als de neus, oren en nek. Ga je het water in? Smeer jezelf dan direct erna weer in, ook al staat er 'waterproof' op het flesje. Sowieso is het belangrijk om minimaal elke twee uur opnieuw in te smeren.

Toch verbrand, en nu?

Voorkomen is beter, maar ben je toch verbrand en loop je met een rode en warme huid? Blijf dan vooral uit de buurt van de zon, bescherm je huid zoveel mogelijk met kleding en zorg ervoor dat je jouw huid goed verzorgt. Smeer aftersun op je verbrande plekken of verkoel je huid met yoghurt of schijfjes komkommer. Heb je koorts of zijn er blaren ontstaan? Neem dan contact op met de huisarts!

Hoogzomer & hoogzwanger

Het is vaak niet de meest ideale combinatie, hoge temperaturen als je (hoog)zwanger bent. Het is een stuk zwaarder dan normaal en naarmate je zwangerschap vordert, ga je meer vocht vasthouden. Warm weer kan dit verergeren. Vermijd de felle, sterke zon en luister goed naar je lichaam. Zoek snel verkoeling als je duizelig of benauwd wordt en drink meer water dan normaal. Installeer een zwembadje of voetenbadje in de tuin voor een koele plons (of nog beter: laat iemand dit voor je doen) en haal genoeg waterijsjes in huis! Kortom, maak het jezelf gemakkelijk tijdens de hete dagen. Je kunt een comfortabele zithoek in je tuin of op je balkon inrichten onder de parasol. Leg een stapel tijdschriften klaar waar je nooit tijd voor hebt of kijk je favoriete serie gewoon nog een keertje. Doe lekker een dutje en droom weg over de lieve baby in je buik. Lekkere stoel, ijskoud drankje, benen omhoog en genieten!
Meer verkoelende tips nodig? Of bekijk welke zonnebrand veilig is voor jou en je baby.