Op werkdagen voor 15:00 uur besteld = vandaag nog verzonden!
Vliegen met de baby

Vliegen met je baby

Vliegen met je baby

Vliegen met je baby, het is best spannend! Krijg hij een huilbui in het vliegtuig en krijg je boze blikken van andere passagiers? Waar moet je aan denken en op letten voordat je in het vliegtuig stapt?

Vanaf wanneer mag ik vliegen met mijn baby?

Vanaf 6 weken wordt het aangeraden om te vliegen met je baby. Dan zijn de longen volledig ontwikkeld en is je kindje alweer wat sterker. Officieel mag je al vanaf 7 dagen na de geboorte vliegen, tenzij je een bevalling met complicaties hebt gehad. Maar of dit nou echt goed is voor je baby, dat weten we niet.

Pak je ook de lievelingsknuffel van je baby in?

Voorbereidingen

Aanvragen paspoort Heeft jouw baby al een paspoort? Vraag deze op tijd aan, ook als je binnen Europa blijft. Mocht er medische zorg nodig zijn, dan moet je je baby namelijk moeten kunnen legitimeren. Vliegticket regelen Tot 2 jaar hebben baby’s recht op een baby-ticket en vliegen ze in principe, bij de meeste maatschappijen, gratis of met 90% korting. Fijn hè! Je baby heeft dan natuurlijk geen eigen stoel. Houdt er rekening mee dat je vaak minder bagage mag meebrengen voor je baby als hij geen eigen stoel heeft. Dit hangt echter af van de vlucht. Het handigst is dan ook even contact op te nemen met de maatschappij waarmee je vliegt. De richtlijnen verschillen per maatschappij. Check dus hun website of chat, mail, bel even. Vergeet niet te vragen hoeveel handbagage je mag meebrengen, of er een babybedje aanwezig is, of je een stoel met bassinet (is een soort babybed) mag reserveren, of je een buggy of autostoeltje mag meenemen en hoe het zit met babyvoorzieningen in het vliegtuig. Slaapt jouw baby al door ’s nachts? Overweeg dan een nachtvlucht. Grote kans dat hij ook in het vliegtuig doorslaapt en dus niemand wakker houdt. Reistijd Is je baby nog heel klein? Hoe korter de vlucht, hoe beter! Een lange vlucht met je baby kan namelijk heel vermoeiend zijn als hij een paar huilbuien heeft. Let op: wordt jouw kind 2 jaar tijdens de reis? Dan heeft je kind geen recht meer op een baby-ticket!

Wat neem ik mee? Je wil niet te veel meenemen, maar ook niet te weinig. We helpen je graag met je voorbereidingen. Bekijk daarom de gemaakte inpaklijst om met een gerust hart op vakantie te kunnen!

Op het vliegveld

Op het vliegveld aangekomen moet je waarschijnlijk redelijk lang wachten. Zorg dat je op tijd aankomt en niet gestrest bent, dit heeft namelijk ook invloed op jouw baby. Zorg dat je een buggy of draagzak bij je hebt, omdat je op het vliegveld vaak een eindje moet lopen. Heb je ook gedacht aan voeding voor je baby? Vlieg je vanuit Schiphol? Neem dan eens een kijkje bij Schiphol Baby Care Lounge. Het is een rustig plekje waar je een flesje kan opwarmen, luiers kan verschonen en je baby kan laten slapen of in bad kan doen.

In het vliegtuig

Vraag zodra je in het vliegtuig zit een veiligheidsgordel voor je baby. Hij moet op je schoot tijdens het opstijgen en landen. Zet verder alvast de spulletjes klaar die je nodig gaat hebben: voeding, een dekentje, zijn lievelingsknuffel, een speentje. Geef je baby tijdens het opstijgen en landen een flesje melk of speentje, dit verlicht namelijk de druk op de oortjes, waardoor je baby waarschijnlijk minder snel zal gaan huilen.

Je huilende baby troosten

Huilt jouw baby? Dat is niet gek. Een vliegreis is nieuw en spannend voor een baby waardoor de kans groot is dat hij even in huilen uitbarst. En hoewel we niet kunnen ontkennen dat dit inderdaad vervelend kan zijn voor andere passagiers, is het niet iets om je zorgen over te maken. Ze begrijpen het ook wel. Dat je nou eenmaal een baby hebt en je graag op vakantie wil.
  • Probeer zo rustig mogelijk te blijven als je kindje huilt. Jouw stress zal de traantjes van je baby niet drogen!
  • Tover zijn favoriete knuffel of speelgoed tevoorschijn!
  • Lukt het niet je baby in slaap te krijgen? Loop op en neer door het vliegtuig. Misschien in de draagzak die je bij je hebt?
Geland? Blijf lekker rustig zitten tot iedereen weg is. In de drukke rij staan, is nooit prettig. Al helemaal niet met een baby! Benieuwd naar tips voor de eerste vakantie met je baby? Of opzoek naar tips over jou je de hete zomerdagen doorkomt met je baby?