Seks tijdens zwangerschap
Seks tijdens zwangerschap
Seks tijdens je zwangerschap, soms heb je er gewoon even geen zin in! Het andere moment kun je juist niet wachten om je partner te bespringen. Maar is seks als je zwanger bent wel helemaal veilig? En klaarkomen, kan dat kwaad? Wij beantwoorden jouw seksvragen!
Laten we even voorop stellen dat seks tijdens de zwangerschap in bijna alle gevallen géén kwaad kan. Je baby wordt beschermd door vruchtwater, de baarmoeder en de vliezen. De baby kan dus absoluut niet beschadigd raken. Maar er gebeurt wel een hoop in je lichaam, dus heb jij even geen zin in seks? Dan is dat gewoon normaal!Waarom heb ik geen zin in seks?
Zeker de eerste paar weken van je zwangerschap verandert je hormoonhuishouding enorm. Je krijgt ineens allemaal kwaaltjes: je bent misselijk, verschrikkelijk moe en die pijnlijke borsten maken je zin in seks niet bepaald groter. Het feit dat je geurvermogen sterker wordt en jij jouw partner soms zelfs vindt stinken, is ook niet voordelig voor de aantrekkingskracht. Vervelend voor je partner, maar het is niet anders. Leg je partner uit hoe jij je voelt en vertel waarom jij er gewoon even geen zin in hebt. Waarschijnlijk blijft dit niet negen maanden lang zo en komt jouw libido na het eerste trimester van je zwangerschap gewoon weer terug.Waarom heb ik zoveel zin in seks?
Je seksleven wordt als het goed is weer een stuk leuker na een maand of vier. Je voelt je weer beter en krijgt daarnaast ineens weer ontzettend veel zin in seks. Dit komt door de goede doorbloeding van de tepels, schaamlippen en clitoris; hierdoor raken ze bijzonder snel geprikkeld. De seks kan zomaar eens fijner zijn dan voorheen. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat je gemakkelijker en heftiger klaarkomt en dat je ’s nachts seksuele dromen hebt en overdag de hele dag loopt te fantaseren. Geniet ervan zouden we zeggen!Wist jij al dat je gemakkelijker en heftiger klaarkomt tijdens je zwangerschap? Dit komt door de goede doorbloeding van je schaamlippen en clitoris
Seks lukt niet door mijn dikke buik
Je buik groeit enorm en de laatste drie maanden van je zwangerschap heb je weer last van nieuwe kwaaltjes. De kans is groot dat je nog altijd zin hebt in seks vanwege die goede doorbloeding, maar het kan net even wat lastiger zijn met die flinke buik van je. Maar gelukkig zijn er mogelijkheden zat! Bijvoorbeeld:- Jij bovenop – Misschien even zwaar voor je partner, maar het werkt wel
- Op de rand van het bed – jij op de bedrand met je benen gespreid, je partner op zijn knieën voor het bed
- Op schoot – Laat je partner op een stoel zitten en ga met je gezicht of rug naar hem toe zitten
- Lepeltje-lepeltje – dit werkt altijd, hoe dik je buik ook is!
Klaarkomen tijdens je zwangerschap
Kom jij normaal niet, of minder snel klaar en gaat het nu vanzelf? Dat hangt samen met jouw zwangerschap! Ook kan klaarkomen anders aanvoelen als je zwanger bent. Heel intens en fijn, of juist een beetje te gevoelig. Maar maak je geen zorgen, het kan zeker geen kwaad voor de baby en het kan geen miskraam veroorzaken. Wel kun je last krijgen van een harde buik na het orgasme, maar ook dit kan geen kwaad en duurt maximaal een paar uurtjes. Maak jij je zorgen dat je vroegtijdig weeën opwekt als je klaarkomt? No worries, dit is niet het geval als jouw zwangerschap gewoon zonder problemen verloopt en je geen verhoogd risico op een vroeggeboorte hebt. De samentrekkingen bij een orgasme en weeën tijdens een bevalling zijn heel anders, ook al kan het voelen als lichte weeën. Gewoon van de seks genieten dus, want je baby heeft er geen last van. Sterker nog: de hormonen die na het klaarkomen vrijkomen hebben een positief effect op je kindje! Er wordt gezegd dat seks een bevalling kan opwekken nadat de uitgerekende datum voorbij is, dit is echter nooit bewezen. Maar proberen kan altijd!Mijn partner wil geen seks
Het kan heel frustrerend zijn. Jij zit vol gierende hormonen en je partner negeert je volkomen in de slaapkamer sinds je zwanger bent. Vindt hij je niet aantrekkelijk nu je wat dikker wordt? Hij komt met veel smoesjes: moe, hoofdpijn, geen zin. Uiteindelijk zal de aap uit de mouw komen: het ligt aan de zwangerschap, wat als er iets misgaat met de baby door de seks? En wat als het kindje de vrijpartij meekrijgt vanuit de buik? Jullie zijn immers met z’n drieën tegenwoordig. Eventjes ziet hij jou niet meer als lustobject, maar als de moeder van zijn kind. Als jouw partner eenmaal dit gevoel heeft, is het lastig hem hiervan af te praten. Benadruk vooral dat het écht geen kwaad kan en de baby niks meekrijgt. Helpt het niet? Dan zul je even op je lippen moeten bijten. Na de zwangerschap kunnen jullie de schade inhalen.Wanneer kan ik beter geen seks hebben?
- Als je verloskundige je gewaarschuwd heeft dat het beter is om geen seks te hebben. Alles voor de veiligheid van de kleine!
- Als je partner een soa blijkt te hebben, kan dit gevaarlijk zijn voor de baby!
- We kunnen ons niet voorstellen dat je behoefte hebt aan seks nadat je vliezen zijn gebroken, maar toch raden we je het ook zeker af! De veilige scheiding tussen je baby en de buitenwereld is namelijk weg.
- Als je bloedverlies hebt, kun je beter eerst met je verloskundige bespreken wat de oorzaak hiervan is.
- We zeiden het al: als je vroegtijdig weeën hebt, is het wellicht beter geen seks te hebben. Zeker bij weken van voor 37 weken zwangerschap zouden we het afraden, aangezien de baby dan nog niet volgroeid is.