Op werkdagen voor 15:00 uur besteld = vandaag nog verzonden!
Zwangerschap echo

Hoeveel echo's krijg ik gedurende mijn zwangerschap?

Hoeveel echo's krijg ik gedurende mijn zwangerschap?

Hoeveel echo’s krijg je tijdens je zwangerschap?

Echo’s: sommige zwangeren kunnen er geen genoeg van krijgen. Bij een echoscopie wordt de baby in je buik zichtbaar met behulp van geluidsgolven. Wanneer worden de standaardecho’s gemaakt en in welke gevallen krijg je er meer?

Echografie: wat kan ik verwachten?

Verschillende soorten echo's

Er zijn 2 manieren om een echo te maken: via de buikwand (uitwendig) en via de vagina (inwendig). In het begin van de zwangerschap ( < 10 weken) wordt vaak de voorkeur gegeven aan de inwendige echo, omdat het apparaat dat de geluidsgolven uitzendt zo dichter bij de baarmoeder komt. Dat levert een beter beeld op van een prille zwangerschap. Rondom de 10 weken zit alles er al op en aan, maar dan nog heel klein. Je ziet, bij zowel de uitwendige als inwendige echo, al duidelijk de armpjes, beentjes en het hoofdje, en je baby kan zich al goed bewegen. Tip: Voor de echo via de buikwand is de baby beter zichtbaar met een volle blaas!

Hoe werkt het maken van een echo met ultrageluid?

Een echoapparaat zendt geluidsgolven uit. Bijvoorbeeld per seconde of per minuut een aantal golven. Deze geluidsgolven vormen géén straling, zoals dit wel het geval is bij een röntgenapparaat. De geluidsgolven worden uitgezonden naar een specifiek deel van het lichaam, bijvoorbeeld bij een zwangere vrouw naar de foetus. Deze geluidsgolven worden door het weefsel teruggekaatst naar het echoapparaat (de transducer). Middels deze geluidsgolven worden 2D-beelden of filmpjes gemaakt.

Kun jij niet langer wachten en wil je jouw baby weer zien?

Maak zelf thuis echo’s

Echo’s tijdens je zwangerschap

Standaard minimaal 2 echo's

Per verloskundigenpraktijk kan het verschillen, maar meestal krijg je een termijnecho rond de 9 à 10 weken zwangerschap en een 20-wekenecho. Dat is ook het aantal echo’s dat de zorgverzekeraar vergoedt. Bij sommige praktijken krijg je nog een groeiecho bij 30 weken en/of een liggingsecho bij 36 weken.

Extra echo’s

Als je verloskundige twijfelt over de groei van je baby, de hoeveelheid vruchtwater of iets anders, geeft hij of zij een indicatie voor een extra echo. Ook als je een meerling verwacht, worden er ter controle extra echo’s gemaakt. Ook die vergoedt de zorgverzekeraar. Wil je een extra echo zonder dat je daar een indicatie voor krijgt, dan kun je overwegen een pretecho te laten maken of de Babywatcher huren en thuis zelf echo's maken.

Uitgebreid echoscopisch onderzoek

Bij dit onderzoek wordt de ongeboren baby onderzocht op lichamelijke afwijkingen. Ook wordt bij deze echo onderzocht of er zwangerschapscomplicaties zijn die de gezondheid van de baby kunnen beïnvloeden.

Een uitgebreid echoscopisch onderzoek wordt gedaan als:

  • vrouwen een verhoogd risico op aangeboren afwijkingen hebben.
  • er bij de 20-wekenecho een vermoeden op afwijkingen is ontstaan.

Alle organen van de baby worden nauwkeurig bekeken. Ook de ledematen, het hoofd en de romp worden beoordeeld. Verder wordt de hoeveelheid vruchtwater gecontroleerd. Het onderzoek duurt ongeveer een half uur. Niet alle eventuele afwijkingen kunnen zichtbaar gemaakt worden. De uitslag krijg je meestal direct na de echo. Soms zijn meerdere onderzoeken nodig voordat een diagnose mogelijk is.

Wat wordt er wel en niet vergoed?

Basisverzekering

Tijdens de zwangerschap wordt dus minimaal twee keer een echo gemaakt. Bij de eerste, algemene termijnecho, wordt bepaald wanneer je ongeveer bent uitgerekend. Tevens wordt de ligging van de baby bepaald. Na 20 weken volgt standaard een tweede echo, het structureel echoscopisch onderzoek (SEO). Deze twee echo’s vallen onder de dekking van het basispakket. Daarnaast geldt er een basisdekking voor alle overige echo’s die medisch noodzakelijk zijn. Bron: Zorgwijzer Benieuwd naar de vergoeding van jouw eigen zorgverzekering? Check dan hier een overzicht van alle zorgverzekeraars.

Wens naar meer echo’s

Onzeker

Drie op de vier vrouwen willen vaker een echo tijdens de zwangerschap blijkt uit onderzoek van het programma ‘Hoe Bevalt Nederland’ onder 16.000 vrouwen, door het EenVandaag Opiniepanel. Zoals we inmiddels geleerd hebben worden momenteel alleen in de eerste twintig weken twee standaardecho’s vergoed. Dat zorgt tot aan de bevalling nog voor veel onzekerheid en soms onverwachte medische complicaties. Als gevolg van die onzekerheid vinden veel zwangere vrouwen (vier op de tien) het fijn om gebruik te maken van een pretecho.

,,Ik had een goede zwangerschap, maar ik had er moeite mee dat ik er geen controle over had; zeker toen ik haar nog niet goed voelde bewegen in mijn buik. Daarom heb ik bij vijftien weken een pretecho laten maken. Ik wilde zien of alles goed was.’’

Sophia Thissen (25) en haar partner, trotse ouders van dochter Luce (10 weken).

Pretecho en thuisechografie

De naam zegt het eigenlijk al, want deze echo is voor je plezier. De echo is er puur op gericht jou mooie beelden mee te geven en je de kans te geven rustig naar je kindje te kunnen kijken. Over het algemeen duurt een pretecho 30 tot 45 minuten en heb je dus ruim de tijd om rustig te genieten van de kleine in je buik. De kosten voor een pretecho verschillen erg. De meeste bureaus rekenen een prijs tussen de 50 en de 100 euro. Redelijk prijzig, maar het is het meer dan waard. Vind je een pret echo te duur voor wat je krijgt? Misschien is thuisechografie dan wel iets voor jou! Sinds een aantal jaar is het namelijk ook mogelijk om thuis zelf echo's te maken. Babywatcher biedt zwangere vrouwen sinds 2016 de mogelijkheid om op een veilige manier zelf 2D beelden te maken van hun kindje. Het vergt een beetje oefening, maar het apparaat is ontworpen voor thuisgebruik en heeft het ook nog de mogelijkheid om de herinneringen op te slaan als foto en video. Toch liever een specialist erbij? Dan biedt Babywatcher de mogelijkheid om persoonlijke assistent (verloskundige) in te schakelen.

Doe wat goed voelt

Twijfel jij nog of je geld wilt uitgeven aan meer echo's? Blijf dan gewoon dicht bij jezelf. Je zwangerschap is iets magisch en een ontzettend bijzondere periode, maar het is niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Zwanger zijn gaat ook gepaard met onzekerheid, stress en fysieke uitdagingen. Babywatcher is er om zwangere vrouwen te ondersteunen die daar behoefte aan hebben en om ouders nog intenser van hun zwangerschap te laten genieten. Voor de een dé oplossing, voor de ander niet nodig. Beide zijn oké. ♥ ,,Zo bijzonder om even, samen met mijn vriend, naar ons kindje te kunnen kijken. Je hebt eigenlijk maar heel weinig echo’s bij je verloskundige.. En aan het begin van je zwangerschap voel je je kindje vaak nog niet. Dus dan vraag je je af en toe af of de baby nog wel beweegt. Of alles nog oké is. Door even snel bij je kindje te kunnen kijken stelt de Babywatcher je dan snel gerust!" - Monica Geuze

Voordelen van thuisechografie

  • Je kunt uitgebreid en rustig naar je kindje kijken.
  • Een ontspannen sfeer om naar je kindje te kijken. Dit is bij een medische echo vaak niet het geval.
  • Familie, vrienden en kennissen kunnen erbij zijn. Het is ook een mooi moment om, als je al een kindje hebt, je kindje kennis te laten maken met zijn of haar broertje/zusje.
  • Je krijgt prachtige plaatjes mee voor later.
  • Het extra kunnen kijken naar je kindje is al een reden op zich!
Benieuwd hoe de Babywatcher precies werkt? Klik dan hier! Het wachten op de eerste echo: het duurt zó lang!