Op werkdagen voor 15:00 uur besteld = vandaag nog verzonden!
Je ziet armpjes, beentjes, handjes en voetjes met de Babywatcher

Hoe maak je zelf een echo?

Hoe maak je zelf een echo?

Ga je Babywatchen? Wat leuk! Het is zo bijzonder om naar de kleine in je buik te kijken! Je bent geen echoscopist, maar toch kun jij ook helemaal zelf echo's maken! Zo maak je de beste echo's:

How to echo

  • Relax Zorg ervoor dat je lekker ontspannen bent. Het kan invloed hebben op het beeld. Ook wordt jouw baby waarschijnlijk actiever zodra je ontspant want veel beweging sust je kleine in slaap. Eerst even een half uurtje relaxen geeft dus leuker beeld. We zouden zeggen: kaarsjes aan, rustig muziekje op en even volledig tot rust komen.
  • Volle blaas Drink een glaasje water om ervoor te zorgen dat je een volle blaas hebt. Zo komt de baarmoeder meer naar je buik toe, waardoor je baby beter zichtbaar wordt.
  • Liggend De Babywatcher kun je overal gebruiken. Maar voor het beste resultaat kun je het beste lekker onderuitgezakt gaan zitten of nog beter: liggen. Zo kun je de baby van alle kanten bekijken. Ontspan je buikspieren, want gespannen buikspieren hebben invloed op de echo.
  • Scangel De scangel zorgt voor het beeld, dus gebruik genoeg! De hoeveelheid hangt af van hoe ver je zwanger bent. Een grote, ronde buik heeft meer scangel nodig dan een beginnend buikje. Denk aan ongeveer 20-30 ml per keer. Glijdt de probe niet meer gemakkelijk? Breng dan extra gel aan.
  • Omgaan met de probe Rechtshandig? Neem de probe in je rechterhand, tussen duim en wijsvinger. Houd de probe horizontaal. Aan de zijkant van de probe staat een herkenningsstreepje. Staat het streepje aan de linkerkant? Je kijkt nu recht door je buik heen. Draai je het streepje naar rechts, dan spiegelt hij je beeld. Je baby is dus niet verschoven, dat lijkt maar zo.Schuif de probe in ovale bewegingen over je buik. Een echo snijdt stukjes. Wil je een ander stuk zien, draai de probe dan van horizontaal naar verticaal zonder deze te verschuiven.
  • Hoeveel kracht zet je? Hoe hard je moet duwen om goed beeld te krijgen, is afhankelijk van je BMI en hoe ver zwanger je bent. Is je BMI hoger en heb je dus redelijk wat vet op je lichaam of ben je nog pril zwanger, en zit je baby dus nog ver achterdoor verstopt? Duw dan wat harder om scherper beeld te krijgen. Je mag net zo hard duwen als tegen een boodschappenkarretje waar een pak suiker in ligt.
  • Waar begin je? Waar de baby zit, is afhankelijk van hoeveel weken je zwanger bent. Bij een prille zwangerschap, zit de baby nog heel laag. Hoe groter de baby, hoe verder naar boven. Begin de zoektocht:week 8 t/m 16: ver onder de navel, rond het schaambot week 16 t/m 24: onder de navel, ietsjes verder naar boven week 24 t/m 28: rond de navel week 28 t/m 32: tussen de navel en ribbenboog
Welke ontwikkelingen kun je van week tot week zien tijdens het maken van een echo?
  • Herkenningspunten Je komt vanalles tegen in je buik, maar wat zie je precies? Soms moet je even zoeken voordat je ontdekt wat je ziet. Wat je precies ziet, is afhankelijk van de ligging van je baby en er zijn enige herkenningspunten:
Wit: dit zijn de botjes van de baby. De ruggengraat, ruggenwervels en vingerkootjes zijn zo goed te herkennen. Zwart: holtes met vocht, zoals de hartkamers, boezems, ogen, blaas en maag zijn zwart. Ook het vruchtwater is zwart. Een knipperend vlekje: dit is het kloppend hartje van je baby. Rondjes: bolle (vaak bewegende) rondjes zijn vaak de handjes of voetjes. Een groter rond aaneengesloten stuk is de schedel. Als de baby richting buik ligt, kun je hierin de ronde oogkassen herkennen.
  • Mijn baby ligt niet goed Ligt jouw kindje ongunstig? Probeer eens te hoesten, zachtjes op en neer te springen of loop een rondje. Het zou goed kunnen dat je baby hierop reageert en zich draait. Gebeurt er niks, dan ligt je baby lekker te slapen. Gelukkig heb je meerdere echo’s per dag, dus probeer het later nog eens.
  • Je bent geen verloskundige De Babywatcher is bedoelt voor beleving en verbinding met je kindje tijdens de zwangerschap. Laat het dokteren dus vooral over aan specialisten en gebruik de Babywatcher alleen om te genieten. Luister dus naar je lijf en neem contact op met je specialist als je denkt dat er iets niet in orde is.
  • Reinigen Verwijder na elke echosessie de scangel van de probe. Doe dit met een (licht)vochtige doek zodat je de sessie erna een schone ‘camera’ hebt. Gebruik nooit alcohol om de Babywatcher te reinigen, dit beschadigt de probe.

Toch geen goed beeld?

Als je bovenstaande doorneemt en goed opvolgt, heb je grote kans dat het jou lukt een mooie echo te maken van je kleintje! Helaas heb je niet alles zelf in de hand, want de beeldkwaliteit van de echo hangt ook samen met:
  • Je BMI Hoe verder de afstand tussen de probe en baby, hoe slechter de beeldkwaliteit. Een vetlaag (en BMI van boven 30) kan de kwaliteit van de echo aanzienlijk verminderen. Hier kun je niks aan doen.
  • Je vruchtwater Hoe meer vruchtwater, hoe scherper de beelden. Het kindje ligt vrijer en de baarmoederwand zit minder in de weg. Ook speelt de helderheid van het water een rol. Je hebt geen invloed op de helderheid of hoeveelheid vruchtwater.
  • Je placenta De placenta zit vast aan de baarmoeder, maar zit bij iedereen op een ander plekje. Het kan zijn dat de placenta aan de voorwand ligt, waardoor er een extra laag ontstaat tussen de probe en het kindje. Hierdoor is jouw baby minder duidelijk zichtbaar. Hier doe je niks aan, maar een volle blaas verbetert de scherpte.

Nog geen Babywatcher in huis? Bekijk dan snel de arrangementen en creëer magische momenten!

Benieuwd naar hoe een échte wee voelt? En kun jij niet meer wachten op de bevalling? Probeer de bevalling dan zelf op te wekken!