Op werkdagen voor 15:00 uur besteld = vandaag nog verzonden!
Help, ik heb een ijzertekort!

Help, ik heb een ijzertekort!

Help, ik heb een ijzertekort!

Een nieuw kwaaltje!

Om nog maar een kwaaltje toe te voegen aan de waslijst met zwangerschapsklachten: ijzertekort. Wanneer jij in verwachting bent, is de kans groter dat je een ijzertekort oploopt. Om het nog verwarrender te maken: de klachten waar je mee kampt bij een ijzertekort lijken op reguliere zwangerschapskwaaltjes: je bent moe, voelt je flauw en zo nu en dan ook duizelig. Gelukkig kun je een ijzertekort tijdens de zwangerschap voorkomen. Wanneer het al te laat is en je met een ijzertekort loopt, kun je dit tekort ook weer aanvullen.

Wat houdt een ijzertekort in wanneer je zwanger bent?

Zoals de naam het zelf al zegt, houdt een ijzertekort in dat je een te laag ijzergehalte in jouw lichaam hebt. Dit heeft weer gevolgen voor het produceren van rode bloedcellen en hemoglobine, waarvoor ijzer enorm belangrijk is. Grote kans dat je je afvraagt wat hemoglobine is. Hemoglobine is een eiwit in je bloed, en het heeft de functie om zuurstof uit jouw longen naar de overige delen van je lichaam te vervoeren. Precies om deze reden heb je altijd een voorraad ijzer in je lichaam. Als zwangere vrouw heb je daarentegen wel meer kans om een ijzertekort op te lopen. Dit is absoluut geen fabeltje! Tijdens jouw zwangerschap maakt jouw lichaam namelijk 50% meer bloed aan dan normaal, omdat jouw lichaam heel wat bloed naar de placenta en de baby moet transporteren. Daarom hebben zwangere vrouwen vaak een lager hemoglobinegehalte.

Symptomen ijzertekort

Vermoeidheid, duizeligheid, kortademigheid, moeite met concentreren en rusteloze benen zijn symptomen van een ijzertekort. Dan hebben we het nog niet eens gehad over een bleke huid en een gladde tong. In extreme gevallen kan dit zelfs gepaard gaan met moeite met slikken. Komen deze klachten jou bekend voor? Dan is het een goed idee om je bloed eens te laten testen op een ijzertekort, zodat het, als je inderdaad een ijzertekort hebt, zo snel mogelijk weer aangevuld kan worden om vervelende gevolgen te voorkomen.

Bloedonderzoek

In de twaalfde week van jouw zwangerschap krijg je sowieso een bloedonderzoek, waarbij er ook gekeken wordt naar jouw ijzergehalte. Heb jij dit bloedonderzoek al gehad en bleek jouw ijzergehalte in orde te zijn, maar herken jij later in de zwangerschap symptomen van een ijzertekort? Dan kan het zeker geen kwaad om jouw bloed specifiek nog eens op een ijzertekort te laten testen.

Gevolgen ijzertekort tijdens de zwangerschap

IJzertekort tijdens de zwangerschap gaat gepaard met vervelende klachten, die kunnen lijken op reguliere zwangerschapskwaaltjes. Alsof dat nog niet onaangenaam genoeg is, kan een ernstig ijzertekort leiden tot bloedarmoede, ook wel anemie genoemd. Je hebt bloedarmoede wanneer jouw bloed te weinig rode bloedcellen bevat, of wanneer deze rode bloedcellen niet uit voldoende hemoglobine bestaan. Zoals gezegd, is ijzer enorm belangrijk voor het produceren van hemoglobine. Dit verklaart meteen waarom een ijzertekort tot bloedarmoede kan leiden.

Een lichte vorm van bloedarmoede is niet zo gevaarlijk (los van het feit dat het vervelend is). Loop je er langer mee rond? Dan kan dit resulteren in een laag geboortegewicht en zelfs vroeggeboorte van de baby. Ook wordt de kans groter dat jouw baby zelf zal kampen met een ijzertekort op jonge leeftijd. Of het voor jou zelf als mommy to be nog risico’s met zich meebrengt? Ja, want jij bent zelf vatbaarder voor infecties. Allemaal dingen die je absoluut wilt voorkomen.

IJzertekort aanvullen tijdens de zwangerschap

Wanneer jij bloed hebt laten prikken, en de resultaten erop wijzen dat jij een ijzertekort hebt, zal de arts naar jouw persoonlijke situatie kijken en op basis hiervan beoordelen op welke wijze jouw ijzertekort het beste aangevuld kan worden. Waarschijnlijk zal je aangeraden worden om voedingsproducten die rijk aan ijzer zijn aan je maaltijden toe te voegen. Heb jij een ernstig ijzertekort? Dan zal dit wellicht niet voldoende zijn, en zal de arts je aanraden om dit ijzertekort verder aan te vullen met ijzersupplementen in de vorm van capsules, drankjes, elixers of tabletten. Het is belangrijk om dit altijd in overleg met jouw arts of verloskundige te doen, aangezien vele ijzersupplementen niet zonder risico’s tijdens de zwangerschap ingenomen kunnen worden.

IJzertekort voorkomen: voeding met hoog ijzergehalte

Het zal je waarschijnlijk niet gek in de oren klinken als ik zeg dat voorkomen altijd beter is dan behandelen (of in dit geval aanvullen). Je kunt een ijzertekort en de vervelende gevolgen hiervan voorkomen door tijdens jouw zwangerschap voldoende voedingsproducten binnen te krijgen die rijk aan ijzer zijn. Heb jij een ijzertekort? Dan is het een goed idee om naast de ijzersupplementen die jij voorgeschreven krijgt ook te letten op jouw voeding, zodat jij via jouw voeding ook voldoende ijzer binnenkrijgt. Waarschijnlijk weet je van bepaalde voeding dat het een hoog ijzergehalte heeft. Dan is het helaas ook weer zo dat je heel wat voeding moet laten staan tijdens jouw zwangerschap (of in ieder geval maar met mate mag eten). Aangezien er voor jou natuurlijk al voldoende zaken zijn waar jij je in moet verdiepen, hebben wij het voorwerk gedaan en een aantal pregnant-proof voedingsproducten geselecteerd met een hoog ijzergehalte!

  • Groenten: peulvruchten, broccoli, spinazie, radijs, snijbiet
  • Gedroogd fruit: dadels, vijgen en rozijnen
  • Vers fruit: zwarte bessen, abrikozen, perziken en pruimen
  • Noten, ei, tofu, zaden
  • Graanproducten, en met name volkorenproducten
  • Vlees, vis en gevogelte, waaronder kip