Slikken maar! Alles over foliumzuur tijdens de zwangerschap.
Slikken maar! Alles over foliumzuur tijdens de zwangerschap.
Foliumzuur is een van de bekendste en belangrijkste supplementen die je voor en tijdens je zwangerschap kunt slikken. Maar wat is het en wat doet het precies?
Wil jij weten wat er allemaal op je afkomt nu je net zwanger bent? Bekijk dan: ‘Ik ben zwanger, wat nu?’
Wat is foliumzuur?
Foliumzuur is een in water oplosbare vitamine uit de groep B-vitamines. Vroeger had foliumzuur de naam vitamine B-11. In Duitsland, Frankrijk en de VS wordt deze vitamine ook wel B-9 genoemd. Foliumzuur die je tijdens de zwangerschap slikt, is de synthetische vorm van Folaat. Folaat is de natuurlijke vorm die je in voedsel vindt. Groente en fruit bevatten het. Vooral bladgroente zoals spinazie, bepaalde citrusvruchten, maar ook in spruitjes, broccoli en kool zit folaat. Gist en vlees bevatten het ook. Nu kun je natuurlijk lekker gaan kokkerellen met veel folaatrijke producten, maar helaas, het is een fragiel vitamientje. Door het koken, bewaren en verwerken van dit voedsel gaat folaat verloren. Hierdoor krijgen we vaak te weinig ervan binnen in de natuurlijke vorm. Foliumzuur dat in een lab gemaakt wordt, doet het beter. In ons lichaam wordt het omgezet zonder dat er veel verloren gaat. Lang leve de techniek! Want foliumzuur is oh, zo belangrijk voor jou en je kindje tijdens de zwangerschap en zelfs daarvoor al!Wat doet foliumzuur voor en tijdens je zwangerschap?
- Foliumzuur helpt bij de aanmaak van witte en rode bloedcellen en hemoglobine
- Het zorgt voor een goede ontwikkeling van de hersenen en het ruggenmerg van je kindje
- Het is belangrijk voor de ontwikkeling van de neurale buis (hieruit worden de hersenen en het ruggenmerg gevormd) van je kindje
- Het speelt een rol bij de vorming van DNA en RNA in de cellen van het lichaam
- Het helpt bij de snelle groei die je ongeboren kindje tijdens de zwangerschap doormaakt
- Foliumzuur verkleint het risico op hart- en vaatziekten
- Het ondersteunt het immuunsysteem
Voel je je onzeker in jouw zwangerschap? Het hartje zien kloppen, stelt altijd weer gerust!
Maak zelf thuis echo’sWanneer begin je ermee en hoelang kun je foliumzuur slikken?
Je baby heeft al direct vanaf dag 1 van je zwangerschap voldoende foliumzuur nodig. Op het moment dat je begint met extra foliumzuur, duurt het nog even voordat je een voorraadje hebt opgebouwd dat genoeg is voor jou en je kindje. Begin daarom al een maand voordat je zwanger zou kunnen worden foliumzuur te slikken. Zo ga je goed van start. Ben je al zwanger maar nog niet begonnen met foliumzuur? Geen paniek, de kans dat je kindje gezond is, is groot. Begin alsnog zo snel mogelijk foliumzuur te slikken, alle beetjes helpen. Daarna is het niet meer nodig.Hoeveel foliumzuur kun je innemen tijdens je zwangerschap?
Neem dagelijks 400 tot 500 microgram tot en met de 10e week van je zwangerschap. Je kunt foliumzuur gewoon zonder recept bij de apotheek, drogist of gezondheidswinkel kopen. Bespreek wel met je arts of verloskundige welke dosis voor jou het beste is. Soms heb je een andere dosis nodig, als je epilepsie hebt of (voorgeschreven) vitamine B12 slikt bijvoorbeeld.Wat kan een tekort aan foliumzuur tijdens je zwangerschap veroorzaken?
Omdat foliumzuur zoveel belangrijke processen beïnvloedt, kan een tekort leiden tot gezondheidsproblemen bij je kindje. Vanaf het eerste moment van je zwangerschap begint de ontwikkeling van het zenuwstelsel van je baby. De neurale buis is de eerste stap in deze groei. Foliumzuur speelt een grote rol bij deze ontwikkeling. Het is dan ook een logisch gevolg dat tekorten niet goed zijn voor de bouw van de neurale buis waardoor er foutjes in kunnen ontstaan. Een open ruggetje of een open schedel zijn twee voorbeelden hiervan. Maar ook een hazenlipje, open gehemelte, klompvoetjes of een waterhoofd zijn gevolgen van een tekort aan foliumzuur tijdens je zwangerschap. Een aantal van deze problemen zijn te behandelen. Andere helaas niet. Dus slikken maar!Zwanger? Hij voelt zich betrokken en jij voelt je begrepen. Ontdek de Babywatcher.
Maak zelf thuis echo’sWil jij weten wat er allemaal op je afkomt nu je net zwanger bent? Bekijk dan: ‘Ik ben zwanger, wat nu?’