Op werkdagen voor 15:00 uur besteld = vandaag nog verzonden!
EHBO voor baby’s en kinderen: how to?

EHBO voor baby’s en kinderen: how to?

EHBO voor baby’s en kinderen: how to?

Ongelukjes...

We weten allemaal dat een ongelukje snel kan gebeuren. En dat al helemaal met een kleine, die de wondere wereld wil verkennen. Scenario’s zoals verbranding, verstikking en vergiftiging zijn dan ook echt horror. Je houdt jouw kleine natuurlijk héél goed in de gaten (want hem of haar bewonderen is jouw favo activity deze dagen), maar soms kan een ongelukje in een fractie van een seconde gebeurd zijn.

Wil jij voorbereid zijn om eerste hulp te kunnen verlenen bij een ongelukkige val of een brandwond? Stomme vraag eigenlijk, alle moeders zeggen natuurlijk ja! Een EHBO-cursus voor baby’s en kinderen is dan een goede oplossing. Waarschijnlijk kreeg je bij het lezen van de woorden ‘verbranding’ en ‘verstikking’ al kippenvel, en wil je niet zonder ook maar enige kennis wachten tot die ene EHBO-cursus eindelijk plaatsvindt. Daarom leert deze blog jou in de tussentijd de basis van EHBO bij baby’s en kinderen!

Voorkomen is key

Zoals met vele dingen in het leven is het voorkomen van ongelukjes met baby’s en kinderen altijd beter dan behandelen. Sit back en neem dus de tijd om onderstaande o zo belangrijke tips door te nemen:

  • Hitte: Wist je dat een groot gedeelte van de ongelukken bij baby’s tussen de 0 en 3 jaar gerelateerd is aan verbranding? Het is dus heel belangrijk om goed op te passen met warme voorwerpen en vuur. Aan het koken? Zorg ervoor dat jouw kindje ver van het fornuis en de oven blijft. Aangezien een ongelukje snel gebeurd is, is het zelfs een goede keuze om ervoor te zorgen dat jouw kindje zich dan niet in de keuken bevindt (mits er iemand anders is die op jouw kleine kan letten). Ook buiten de keuken kan jouw kindje in contact komen met hitte. Denk hierbij aan dat fascinerende strijkijzer, of die heerlijk geurende mokken gevuld met hete thee of koffie. Tip: gebruik zeker geen tafelkleed wanneer je hete drank op tafel hebt staan, want hier kan je kindje gemakkelijk aan trekken. En wat er dan gebeurt, hoef ik niet verder uit te leggen.
  • Schoonmaakmiddelen en medicijnen: Het opbergen van schoonmaakmiddelen en medicijnen (a.k.a. risico’s op vergiftiging) op plekken waar jouw kindje bij kan is uit den boze! Geef deze producten een plekje in de diepste kastjes die je maar hebt.
  • Scherpe voorwerpen: Je haren gaan waarschijnlijk al rechtop staan bij de gedachte dat het broze huidje van jouw lieveling in aanraking komt met een scherp voorwerp zoals een mes, spijker of schaar. Daarom hetzelfde advies als hierboven: wees creatief en gebruik de diepste kastjes in huis.
  • Klein grut: We weten allemaal dat baby’s en kleine kinderen hun mondje maar al te graag met vanalles en nog wat vullen. En dat kan gevaarlijk zijn. Laat muntgeld, klein speelgoed en andere voorwerpen met een klein formaat daarom niet zomaar slingeren.
  • Snoeren en stopcontacten: Snoeren en stopcontacten vormen ook weer iets wat je niet zomaar mag laten rondslingeren met kleintjes in de buurt om ongelukjes met stroom te voorkomen. Daarnaast ziet het er ook een stuk opgeruimder uit. Dubbele win. Thank us later.

Als moeder hoor je dit niet graag, maar onthoud dat jouw mini-me groeit en steeds groter wordt (in jouw ogen helaas op een te hoog tempo), en dat dit ook betekent dat hij of zij steeds makkelijker bij bepaalde kastjes of rekjes zal kunnen komen. Desnoods met een stoeltje, want zo slim zijn kleintjes. Ga dus regelmatig na of alle (mogelijk) gevaarlijke voorwerpen nog op een veilige plek opgeborgen zijn.

Basis EHBO bij baby’s en kinderen

Alleen thuis met jouw kindje, en een ongelukje gebeurd? Met onderstaande tips kun je eerste hulp aan je kindje verlenen, wat de situatie wellicht volledig kan oplossen, of in ieder geval kan stabiliseren totdat er professionele hulp voor jouw kleintje is:

  • Bewustzijn controleren. Het is belangrijk om bij ongelukken allereerst het bewustzijn van je kindje te controleren, aangezien dit tot de vitale functies behoort. Praat je tegen je kindje, en schudt je de schouders zachtjes op en neer, maar krijg je geen reactie? Dan is je kindje bewusteloos.
  • 112 bellen. Wanneer je kindje bewusteloos is, moet je snel actie ondernemen door 112 te bellen. Zijn er andere mensen in de buurt? Schakel hun hulp dan ook in, door hen bijvoorbeeld 112 te laten bellen.
  • Ademhaling controleren. De volgende stap bestaat uit het controleren van de ademhaling van jouw kindje. Hiervoor open je de luchtweg van jouw kindje door een ‘kinlift’ uit te voeren. Dit doe je door jouw hand op het voorhoofd te leggen, en het hoofd voorzichtig achterover te duwen. Leg vervolgens twee vingers onder de kin en til de kaak van je kindje omhoog. Zorg ervoor dat jouw oor zich op vijf cm van de mond van jouw kindje bevindt, en luister of je de ademhaling hoort. Kijk en voel ook of de borstkas op en neer gaat gedurende 10 seconden. Jouw kindje heeft geen normale ademhaling wanneer hij of zij minder dan twee keer gedurende deze 10 seconden ademhaalt. In dit geval is reanimatie nodig.
  • Bloedsomloop controleren. Een goede bloedsomloop wordt tevens als een vitale functie beschouwd. Er is sprake van een circulatiestilstand wanneer jouw kindje bewusteloos is, niet meer (normaal) ademt, een bleek uiterlijk heeft gekregen of een blauwe verkleuring heeft bij de lippen, neus of oren. Wanneer er geen bloedcirculatie meer is, is reanimatie ook noodzakelijk.
  • Lichaamstemperatuur controleren. Lichaamstemperatuur vormt de vierde vitale functie, en moet in het geval van ongelukken daarom ook gecontroleerd worden. Grote schommelingen in de lichaamstemperatuur kunnen de andere drie vitale functies namelijk negatief beïnvloeden. Is er sprake van een flinke daling in de lichaamstemperatuur? Dan is jouw kindje onderkoeld. Breng jouw kindje dan naar een warme omgeving en wikkel jouw kindje in een reddingsdeken of een voorverwarmde deken totdat professionele hulp arriveert.
  • Reanimeren is noodzakelijk wanneer jouw kindje geen ademhaling meer heeft, bewusteloos is of een circulatiestilstand heeft. Je start de reanimatie door de toppen van je wijs- en middelvinger midden op de borstkas van jouw kindje te plaatsen. Duw het borstbeen vervolgens 5 à 6 cm in. Herhaal deze handeling gedurende 10-15 seconden op een tempo van 100-120 compressies per minuut. Als je dit gedaan hebt, plaats je je lippen over de neus en mond van de baby en voer je mond-op-mondbeademing uit. Hiervoor blaas je een seconde lang lucht uit. Herhaal dit nog een keer. Blijf het ritme van 15 compressies en twee mond-op-mondbeademingen volgen.
  • Blijf kalm. Een andere tip die makkelijk gegeven kan worden, maar héél moeilijk is om daadwerkelijk uit te voeren: blijf kalm. Wanneer je kalm en zelfverzekerd handelt, is de kans groter dat jouw handelingen succesvol zijn en het verschil maken.

Wat leer je bij een EHBO-cursus?

Bovenstaande tips zijn belangrijk wanneer er bij jouw kindje sprake is van acuut levensgevaar en professionele hulp niet à la minute aanwezig is. Natuurlijk vereist iedere situatie (en ieder kindje) weer andere hulp. De hulp die verleend moet worden wanneer jouw kindje zich verbrand heeft verschilt enorm van de hulp die jouw kindje nodig heeft bij flauwvallen. Een EHBO-cursus die specifiek gericht is op baby’s en kinderen is daarom van grote toegevoegde waarde. Maar wat kun je allemaal leren tijdens de EHBO-cursus voor baby’s en kinderen?

  • Beoordelen van de toestand van jouw baby of kindje in geval van ongelukken;
  • Alarmeren van de hulpdiensten;
  • Verlenen van eerste hulp aan baby’s en kinderen bij acuut levensgevaar volgens de ABCDE-methode (airway, breathing, circulation, disabilities and exposure / environment);
  • Behandelen van letsels in verschillende mate van ernst (bijvoorbeeld flauwvallen of een bloedneus);
  • Gebruiken van een AED;
  • Je kindje in veiligheid brengen;
  • Zelfverzekerd en adequaat handelen bij ongelukken (dit kan echt het verschil maken!);
  • Voorkomen van letsels.