Op werkdagen voor 15:00 uur besteld = vandaag nog verzonden!
Zwangerschaps aankondiging baby

De 10 meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes

De 10 meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes

Je was volledig geïnformeerd over de ochtendmisselijkheid en extreme vermoeidheid tijdens de zwangerschap, maar hoe zit het met andere verrassende symptomen? Dit is een top 10 van de meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes en wij zullen je uitleggen wat je er allemaal tegen kan doen.

1. Vermoeidheid

Het is heel normaal om tijdens je zwangerschap vermoeid te zijn. Dit is namelijk omdat heel veel energie wordt gestopt in de groei en ontwikkeling van de baby in de buik!
  • Probeer zo veel mogelijk rust te nemen en te slapen.
  • Ga ’s avonds op tijd naar bed.

2. Hoofdpijn

Stress, vermoeidheid, hormonen en spanning zijn elementen die zorgen voor hoofdpijn. Zwangere vrouwen zullen extra vatbaar zijn tijdens het eerste trimester van de zwangerschap.
  • Probeer goed te rusten wanneer je lichaam er om vraagt.
  • Vind manieren om te ontspannen, zoals bijvoorbeeld zwangerschap yoga.
  • Let erop dat je genoeg drinkt en dat je op tijd eet.
Als je ernstige hoofdpijn heb die niet weggaat, is het van belang dat je gecontroleerd wordt door de huisarts of verloskundige.

3. Feeling hot

Je lichaam pompt meer bloed tijdens de zwangerschap. Dit in combinatie met hormonen kan ervoor zorgen dat je een ondraaglijk heet gevoel hebt. Hier zijn een aantal dingen die je er tegen kan doen:
  • Draag losse kleding gemaakt van ademende stoffen.
  • Zorg ervoor dat je goed gehydrateerd blijft en dat je altijd een fles water bij de hand hebt.
  • Neem een duik in een verfrissend bad.
  • Koop een ventilator op het werk en voor de slaapkamer.

4. Vaak naar de WC

Tijdens de zwangerschap is het heel normaal om vaak te plassen. In het begin wordt dit voornamelijk veroorzaakt door hormonen. Op het einde van de zwangerschap zal dit helaas wat erger worden aangezien de buik groeit en de baarmoeder druk zal uitoefenen op de blaas. Hier zijn een aantal tips die voorkomt dat je vaak naar de wc moet:
  • Drink geen koffie, thee, cola en andere cafeïne drankjes. Cafeïne heeft een vocht afdrijvend effect waardoor je vaker en meer moet plassen. Daarbij wordt een te hoge inname van cafeïne afgeraden tijdens de zwangerschap.
  • Drink meer overdag en minder gedurende de avond. Probeer zo min mogelijk te drinken voor het slapen gaan, dan hoef je ’s nachts namelijk minder vaak op te staan voor te plassen. Het is dan wel belangrijk om gedurende de dag voldoende te drinken.
  • Maak je blaas helemaal leeg op het toilet. Door voorover te leunen tijdens het plassen zal de blaas beter geleegd worden.

5. Misselijkheid

Misselijkheid is een van de meest voorkomende kwaaltjes tijdens de zwangerschap. Het kan komen door hormonen, die in de eerste weken van de zwangerschap worden aangemaakt. Spanning en slaapgebrek kan de misselijkheid versterken. Zorg dus ervoor dat je goed en voldoende rust.

6. Lage rugpijn

Rugpijn is erg vervelend als je zwanger bent. Het komt heel veel voor bij zwangere vrouwen. Door het gewicht van de buik en veranderingen in de houding ontstaat een overbelasting aan je rugspieren. Heb je veel last van lage rugpijn? Dit is wat je er tegen kan doen:
  • Bewegen is belangrijk zodat je fit blijft. Juist het fit zijn zal je rugpijn verminderen. Benieuwd hoe je fit kan blijven? Lees hier meer over in dit blog bericht. Een eenvoudige en optie is meer dan gebruikelijk lopen. Zo kun je bijvoorbeeld een lekker stuk wandelen of gaan zwemmen.
  • Krachttraining is goed om de spieren die je rug en benen ondersteunen te versterken. Let wel op dat je niet te intensief traint! Stem eventueel met een personal trainer af wat wel en niet kan. Jouw verloskundige of huisarts kan je hier ook in adviseren.

7. Pijnlijke borsten

Tijdens de zwangerschap zullen je borsten veranderen door de invloed van hormonen. Het komt vaak voor dat borsten groter en zwaarder worden, dit kan heel geleidelijk gaan maar ook in een paar groeispurten. Ook komt het voor dat de tepelhoven vaak wat donkerder kleurt en onderhuidse aders rondom de borst kunnen zichtbaarder worden. Je borsten zullen hierdoor helaas gevoeliger en pijnlijker worden. Dit is erg vervelend maar gelukkig neemt de gevoeligheid na de vierde maand van de zwangerschap af. Klachten voor gevoelige borsten kunnen niet worden voorkomen maar kan wel verlicht worden.
  • Draag een goede en prettige zwangerschaps-bh die veel ondersteuning biedt. Zwangerschaps-bh’s passen zich aan de groei van de borsten. De meeste zwangerschaps-bh’s kunnen wel van een tot ander halve cupmaat uitrekken! Bovendien zijn ze ook gemaakt van een zachte stof waardoor het niet schuurt.

8. Stemmingswisselingen

Hormonale veranderingen zorgen ervoor dat je emotionele toestand constant verandert. Tijdens de zwangerschap komen er een hoop dingen op je af. Zo ben je heel erg blij met de zwangerschap, maar aan de andere kant word je er ook onzeker van. Het komt vaak voor dat vrouwen zich zorgen maken en piekeren of ze wel een goede moeder zullen zijn. Het is heel normaal dat je last hebt van stemmingswisselingen, zeker omdat je last hebt van misselijkheid, vermoeidheid en hoofdpijn. Hoe kun je omgaan met stemmingswisselingen?
  • Zorg dat je goed slaapt en dat je genoeg, gezond en regelmatig eet. Hoe beter je in je vel zit, des te minder kans er is op stemmingswisselingen.
  • Zorg ervoor dat je niet gestrest bent tijdens de zwangerschap. Doe lekker rustig aan en neem zo nu en dan een pauze. Een massage is een aangename en efficiënte hulpmiddel om te ontspannen.
  • Doe af en toe iets leuks waar je vrolijk van wordt, dit verkleint de kans op vervelende emoties.
  • Schaam je niet voor stemmingswisselingen! Dit hoort er nu eenmaal bij en als het in een situatie voorkomt, maak er een grapje over of geef je hormonen maar de schuld.

9. Gezwollen enkels, handen en voeten

Tijdens de zwangerschap houdt je lichaam meer vocht vast, dit vocht wordt vaak vastgehouden in de laagste delen van je lichaam. Dit zorgt ervoor dat enkels, handen en voeten opzwellen. Wat kan je ertegen doen?
  • Voorkom om een lange tijd te staan.
  • Stretch oefeningen helpt altijd. De volgende oefening is een aanrader voor je voeten en enkels:
  1. Spits je tenen naar beneden
  2. Wijs ze daarna omhoog
  3. Doe dit ongeveer 30 keer
  4. Draai vervolgens de enkels van beide voeten 8 keer rond
  5. Herhaal deze stappen drie keer

10. Bandenpijn

Bandenpijn is een scherpe pijn in de onderbuik die veroorzaakt wordt door de druk van de baarmoeder op de banden waaraan de baarmoeder vastzit in de buik. Doordat de baby groeit en de buik dus zodanig groter wordt, kan de druk van de baarmoeder ook groeien. Wat kun je tegen de pijn doen?
  • Oefeningen: Zorg voor voldoende oefening om je buik (kern) spieren sterk te houden. Strekoefeningen en zwangerschapsyoga kan nuttig zijn.
  • Een nuttige oefening is: houdt handen en knieën op de grond, verlaag je hoofd, en duw je stuitje de lucht in.
  • Vermijd plotselinge bewegingen en verander langzaam van positie (zoals opstaan of zitten).
  • Strek een van je heupen voordat je moet hoesten, niezen, of lachen om te voorkomen dat de bindweefselbanden worden getrokken.
  • Een verwarmingskussen of een warm bad kan nuttig zijn. Vraag je verloskundige om de exacte richtlijnen want extreme hitte kan gevaarlijk zijn voor de baby!
Ook kan je last hebben van buikpijn, diarree of een blaasontsteking. Last van bruine afscheiding? Dit kan er aan de hand zijn!