Carpaccio eten als je zwanger bent, mag het?
Stel je voor…
Je bent op vakantie. Welverdiend, lang naar uitgekeken, ter voorbereiding de allerleukste jurkjes geshopt, je kent het wel. In la Bella Italia. Omringd door ‘s werelds meest heerlijke carpaccio’s, antipasti, rauwe hammen en kazen. Sì! Maar eh, aan het begin van de trip sta je met een positieve zwangerschapstest in je handen. In Verona, de stad van star-crossed lovers Romeo en Julia, nog wel. Over minder dan 9 maanden ben je La Mamma! Je geluk kan niet op. Zo verliefd. Totdat je ineens beseft… Dat al die lekkernijen waar je al maanden bij weg zwijmelt ineens aan je neus voorbijgaan. Onmenselijk toch? Oeps. Dus we gaan dieper in op de vraag der vragen. Mag je carpaccio eten als je zwanger bent?
First things first. Tijdens je zwangerschap wordt het afgeraden om rauw vlees te eten. Waarom? In rauw, of half doorbakken, vlees zoals carpaccio bestaat er een kans dat er bacteriën groeien die schadelijk zijn voor je baby. Zoals de listeria bacterie en toxoplasma parasiet. Raak je besmet met een van deze twee dan kan dat gevolgen hebben voor je zwangerschap en het baby’tje in je buik. Daarom luidt het advies: je kunt het beste vlees eten dat helemaal doorbakken is. Maar goed, dat je niet op een doorbakken biefstuk – laat staan een verhitte carpaccio - zit te wachten dat begrijp ik. Is er dan toch een manier om wél rauw vlees te eten? Een maas in de wet? Zodat jij toch kunt genieten van je geliefde carpaccio, een broodje filet américain of rosbief?
Om maar met de deur in huis te vallen: de meningen verschillen. Op de good old internet gaat er een rits aan verhalen maar vooral (ongezouten) meningen rond, waardoor het lastig is om tot een duidelijk antwoord te komen. Juicy! We zetten alles op een rij:
- Om in lijn te blijven met het verhaal hierboven… Er zijn genoeg vrouwen die vinden dat carpaccio eten als je zwanger bent complete bullshit is. Want, rauw vlees! En, hoe moeilijk is het om 9 maanden je favoriete eten te laten staan. Je hebt toch het beste voor met je baby? Daarbij raadt het Voedingscentrum aan om alles wat rauw is te verhitten. De bacteriegroei stopt dan wel bij bevriezing maar de bacteriën zelf gaan niet dood, na ontdooiing kunnen ze namelijk weer gezellig verder groeien. Conclusie: gewoon niet doen. Klinkt logisch, toch?
- Aan de andere kant vertellen verschillende vrouwen dat je carpaccio wél gewoon mag eten als je zwanger bent omdat het bevroren wordt gesneden. Hetzelfde geldt voor een biefstuk. Die mag je na bevriezing in principe rauw eten. Door het vlees te bevriezen worden bacteriën gedood (eh, correctie: de bacteriegroei stopt). Fair enough, maar hoelang moet die carpaccio dan de vriezer in? Daar wordt het een beetje vaag. Van 48 uur bevriezen tot 72 uur bevriezen of toch 96 uur? En op welke temperatuur moet die vriezer dan geknald worden? -12°C, -18°C of -20°C? Conclusie: wanneer je carpaccio (of biefstuk) direct na aankoop invriest, de vriezer koud genoeg afstelt en minimaal 2 dagen in de vriezer laat liggen dan mag je het rauw opeten. Buon appetito!
Dus, zeg het maar! Vanavond carpaccio op het menu? Of wacht je liever tot na de bevalling?